fredag 29 mars

”Skyddsjakt på varg måste sökas lokalt”

Massor av människor har under dagen ringt till Jägareförbundets kontor på Öster Malma och undrat om förbundet ska ansöka om skyddsjakt på varg i Rialareviret.
Självklart är vi för skyddsjakt, men ansökan måste göras lokalt, säger Jägareförbundets biträdande riksjaktvårdskonsulent Daniel Ligné.

Jägare, markägare, hundägare och andra berörda i Rialareviret borde snacka ihop sig snarast och ta ställning till en skyddsjaktansökan, säger Daniel Ligné.

Men han menar samtidigt att det är tveksamt om skyddsjakt på en vargindivid medför några stora förändringar i området.

Så här är det att leva med varg. Det kan boende i bland annat Dalarna, Värmland och Gävleborg intyga. Det här är långt ifrån första gången en liknande incident hänt och det kommer att hända fler gånger. Men självklart ska problemindivider tas bort, menar Daniel Ligné.

Man ska inte luras att tro att skyddsjakten löser alla problem, så länge det finns varg på trakten finns oron och riskerna kvar, fortsätter han. 

 

Tidigare skyddsjaktansökan

Under den senaste vintern ansökte lokala jägare och markägare om skyddsjakt på varg i Rialareviret på grund av flera hundar och tamboskap dödats av vargarna. Den gången avslogs dock skyddsjaktsansökan med motiveringen att skadorna inte var så stora att de medgav skyddsjakt.

Fyra hundar har dödats av varg i Rialareviret under det senaste året. Vargarna bedöms också vara synnerligen närgångna mot människor.

 

Vem får ansöka om skyddsjakt på varg?

 I Jaktförordningens paragraf 23b står följande om skyddsjakt på bland annat varg.

 Ansökan om skyddsjakt på varg, björn, lo, järv, säl eller örn får lämnas in av den som riskerar att drabbas av skada. Förordning (2009:1265).

En tolkning av detta är att till exempel en hundägare som jagar inom ett vargrevir har behörighet att ansöka om skyddsjakt om han eller hon bedömer att hunden riskerar att skadas av varg.

 

Då kan skyddsjakt beviljas

 Enligt Jaktförordningens 23 paragraf kan skyddsjakt beviljas om:

Om det inte finns någon annan lämplig lösning, och om det inte försvårar upprätthållandet av en gynnsam bevarandestatus hos artens bestånd i dess naturliga utbredningsområde.

Det av hänsyn till allmän hälsa och säkerhet eller av andra tvingande skäl som har ett allt överskuggande allmänintresse, inbegripet orsaker av social eller ekonomisk karaktär och betydelsefulla positiva konsekvenser för miljön.

  För att förhindra allvarlig skada, särskilt på gröda, boskap, skog, fiske, vatten eller annan egendom.

  För att skydda vilda djur eller växter eller bevara livsmiljöer för sådana djur eller växter.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev