onsdag 7 december

Skogsbruket betalar för betesinventeringar

– I motiveringen till fällavgifternas storlek finns diffusa skrivningar om att de ska bekosta inventeringar. Det har tolkats olika, och i vissa län har dessa jägarpengar till och med använts för att bekosta ÄBIN-inventeringar. Nu när finansieringen av ungskogsinventeringarna har fått en lösning räknar vi givetvis med att fällavgifterna sänks, säger Daniel Ligné. Foto: Kenneth Johansson

En av stötestenarna i det nya älgförvaltningssystemet ser ut att vara löst genom att skogsbruket enats om hur betesskadeinventeringarna ska finansieras. Från och med 2015 betalar man för en modell som innebär att södra och norra Sverige inventeras växelvis.

Daniel Sanchez Publicerad 4 mars 2014 - 10:40

Skogsbrukets företrädare har hävdat att samhället ska finansiera inventeringarna av ungskogarna. Det har till och med funnits de som argumenterat för att jägarna ska betala genom viltvårdsavgiften. Men nu har man enats om ett system som innebär att skogsbolagen, skogsägarföreningarna och Sveaskog delar på kostnaderna med utgångspunkt från den virkesvolym företagen producerar.
– Tanken är att älgbetesinventeringarna ska ske vartannat år i ena halvan av landet och vartannat i den andra halvan, säger Mats Sandgren, vd på SCA Skog till Skogsland.
Sandgren har tillsammans med Sven-Erik Hammar från LRF Skogsägarna haft uppdraget att ta fram ett förslag till hur inventeringarna ska finansieras.

Ansvaret fördelas
Från Jägareförbundets sida ser man mycket positivt på att skogsnäringen har enats om finansieringen:
– Jag ser det som en utsträckt hand från skogsbruket. Genom att den här frågan är löst får vi en naturlig ansvarsfördelning där jägarna står för älgobs och spillningsinventeringar medan skogsbruket betalar för betesinventeringar och foderprognoser. Det här är en bra utgångspunkt för det fortsatta samarbetet, säger riksjaktvårdskonsulent Daniel Ligné.
Svensk Jakt har tidigare berättat om hur Södra tillsammans med bland andra Holmen enats om att finansiera betesinventeringarna i Götaland under 2014, och man kanske kan anta att den överenskommelsen skyndade på en rikstäckande lösning av finansieringsfrågan.

Sänkta fällavgifter?
Enligt Daniel Ligné räknar Jägareförbundet med att skogsbrukets betalningsvilja ska få genomslag på länsstyrelsernas fällavgifter.
– I motiveringen till fällavgifternas storlek finns diffusa skrivningar om att de ska bekosta inventeringar. Det har tolkats olika, och i vissa län har dessa jägarpengar till och med använts för att bekosta ÄBIN-inventeringar. Nu när finansieringen av ungskogsinventeringarna har fått en lösning räknar vi givetvis med att fällavgifterna sänks, säger Daniel Ligné.

Kommentera artikeln

Vad tycker du? Här kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Du behöver skapa ett konto och logga in först.
Tänk på att hålla god ton, inte byta ämne och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.
Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort.
Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen Svenskjakt.se.

Visa kommentarer

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Mina artiklar

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev

Svensk Jakt på Instagram