torsdag 1 december

Skabbangripen varg får inte avlivas

En svårt skabbangripen varg har filmats vid Finngärds fäbodar på gränsen mellan Dalarna och Gävleborg. Bilderna visar att djuret är i mycket dåligt skick, men länsstyrelserna står handfallna.
Vi kan inte besluta om skyddsjakt på grund av att vargen har skabb, säger Stig-Åke Svensson, miljövårdsdirektör på länsstyrelsen i Dalarna.

Svensk Jakt Publicerad 15 maj 2013 - 16:43

Han hänvisar till rådande lagstiftning som inte medger att länsstyrelsen beslutar om att den svårt sjuka vargen ska avlivas.

Det är en jäkla soppa det här, men så är det, säger Stig-Åke Svensson.

Det är Micke Brant som observerade och filmade vargen den 18 januari. Han var ute på jobb med sin grävmaskin när vargen dök upp.

Jag hade vargen på fyra, fem meter från maskinen. Efter ett tag försvann den, men vargen kom åter efter ett par timmar. Den var nästan helt utan päls och svansen såg ut som ett kvastskaft, berättar han.

 

Kan inte göra någonting

Jägare har slagit larm om den sjuka vargen och länsstyrelserna i både Gävleborg och Dalarna känner till fallet, men de menar att de inte kan göra någonting.

Vi måste i så fall få in en skyddsjaktsansökan på vargen som vi kan behandla, säger Veronica Lauritzen, enhetschef vid länsstyrelsen i Gävleborg.

Hon hänvisar vidare till paragraf 40b i jaktförordningen som lyder Anträffas frilevande vilt så skadat eller i sådan belägenhet att det av djurskyddsskäl snarast bör avlivas, får djuret avlivas även om det är fredat eller om avlivningen sker på annans mark.

Men den som skjuter vargen får räkna med att polisen kommer att inleda en förundersökning, och jag förstår om en jägare inte vill vara med om det, säger Veronica Lauritzen.

Hon råder därför den som eventuellt påträffar vargen att först kontakta polisen innan den avlivas.

 

Kan vara varg från Korsåreviret

Området där den svårt sjuka vargen befinner sig ligger inom Korsåreviret. Det är i dagsläget oklart om vargen tillhör reviret eller om fler vargar i området drabbats av rävskabb.

Det finns exempel där vargar läkt ut rävskabb och det finns även exempel där vargar dött till följd av skabb. Sakkunniga bedömer att den filmade vargen är i så dåligt skick att den kommer att dö.

Det finns även en förhöjd risk att vargen söker sig in i bebyggelse i sin jakt på lättåtkomlig föda.

I värmländska Munkfors finns just nu ett parallellfall där skyddsjakt beviljats på en svårt skabbangripen varg. Men det är inte på grund av att den lider av skabb som skyddsjakt beviljats, skyddsjakten kom i stället till på grund av att vargen var ovanligt närgången.

Bland annat sökte den vargen upp en man som klöv ved. Mannen hörde något som frasade, tittade över axlen och såg då hur en varg kom in på ett par meters håll. Han lyckades då skrämma djuret och ta sig in i bostaden. När han sedan tittade ut var vargen åter framme vid huggkubben. 

Film: Micke Brandt

Kommentera artikeln

Vad tycker du? Här kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Du behöver skapa ett konto och logga in först.
Tänk på att hålla god ton, inte byta ämne och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.
Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort.
Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen Svenskjakt.se.

Visa kommentarer

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Mina artiklar

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev

Svensk Jakt på Instagram