söndag 24 oktober

Publicerad 15 maj 2013 - 15:25

Satsning gav kortare handläggningstider

Polisen i Västra Götalands län har under flera år haft mycket långa handläggninstider för vapenlicensansökningar i vissa fall över fyra månader. Men efter en särskild satsning för att lösa problemen är man nu nere på normala tider igen en eller ett par veckor.
Mycket glädjande, och ett bevis för att de här problemen går att lösa om man bara bestämmer sig, säger Jägareförbundets jurist Ola Wälimaa.

 

Svensk Jakt har vid åtskilliga tillfällen rapporterat om att Polisens handläggningstider för vapenlicensärenden är oacceptabelt långa i vissa delar av landet. Under senare år har Västra Götalands län varit ett särskilt utpekat problemområde, med handläggningstider upp till fyra månader, och i vissa fall ännu längre.

Nu kommer dock glada besked från Västra Götaland: efter att länspolismästaren tillsatt ytterligare resurser för att komma tillrätta med problemet är handläggningstiderna nu nere på acceptabla nivåer igen.

Bland annat anställdes sju nya handläggare vid Polisens förvaltningsavdelning, som enbart jobbat med att beta av högen med jaktvapenärenden.


Utbildade handläggare

Jägareförbundets jurist Ola Wälimaa besökte i onsdags förvaltningsavdelningen vid Polisen i Västra Götaland län och höll en utbildning för ett 30-tal handläggare.


Ola Wälimaa

Jägareförbundet har, tillsammans med vapenhandlarna och skytteförbunden, under en längre tid fört dialog med Polisen i Västra Götaland och påtalat de problem som funnits med långa handläggningstider, säger Ola Wälimaa.

Under den nye chefen för förvaltningsavdelningen har en omorganisation och förstärkning av avdelningen genomförts och vi kan glädjande nog konstatera att handläggningstiderna för jaktvapenärenden nu snart är nere på en vecka.

Vid veckans besök hos Polisen delade förbundsjuristen även med sig av Jägareförbundets syn på licenshanteringsfrågor i stort.

Vi håller dessutom på att ta fram en ny blankett för licensansökningar, en blankett som ska vara bättre och tydligare än befintliga. Idag går mycket tid åt för att komplettera ansökningarna med uppgifter som inte lämnats, och det problemet hoppas man komma åt bättre med den nya blanketten, säger Ola Wälimaa.


Lång väntan i storstäder

Men även om handläggningstiderna i Västra Götaland nu åter är acceptabla, så finns det andra län där det fortfarande tar väldigt lång tid att få sin ansökan behandlad. Nästa vecka ska Jägareförbundets jurist träffa Rikspolisstyrelsen för att fortsätta dialogen om handläggningstiderna och andra vapenrelaterade frågor.

Generellt är problemen störst i storstadsområden. Det börjar nu bli långa handläggningstider i Skåne län, och även i Stockholm ligger handläggningstiderna på uppemot tio veckor. Västra Götaland är ett pilotprojekt och jag hoppas att länspolismästarna även i Skåne och Stockholm tillför resurser för att komma tillrätta med sina problem på det här området, säger Jägareförbundets jurist Ola Wälimaa.

Läs även:

Snabbare få vapenlicens i Västra Götaland

Riksdagsledamot: ”Handläggningstider för vapenlicenser måste bli kortare”

Skribent

Svensk Jakt

webbredaktionen@svenskjakt.se

Kommentera artikeln

Vad tycker du? Här kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Du behöver skapa ett konto och logga in först.
Tänk på att hålla god ton, inte byta ämne och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.
Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort.
Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen Svenskjakt.se.

Visa kommentarer

Andra läser också

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Så maxar du Svensk Jakts app

Mest läst

Mina artiklar
Vi testar – på riktigt!
Svensk Jakts tester kan du lita på
Drömjakt
Här finns någonstans att jaga
Här kan du annonsera vapen
Annonstorget med allt från hundar till jaktvapen
Skriv en debattartikel
Här förs debatten i Jägarsverige
Gott från vilt
Tips på hur du lagar vilt på bästa sätt
Provläs Svensk Jakt digitalt
Bläddra i senaste numret

Senaste från Annonstorget

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev

Samtidigt på JaktPlay

Svensk Jakt på Instagram