fredag 30 juli

Publicerad 15 maj 2013 - 15:27

Samtliga vandringsvargar har varit hanar

De DNAanalyser som genomförts visar att minst sex olika vargindivider, alla hanar, har rört sig i södra Sverige det senaste halvåret.

 

Länsstyrelsen i Blekinge skickade för några veckor sedan in två spillningsprover av varg för analys till Viltskadecenter, Grimsö. Den ena spillningen är insamlad i närheten av Fågelmara, Karlskrona kommun, i slutet av februari och den andra söder om Backaryd, Ronneby kommun, en månad senare. Provet från Fågelmara saknade tillräckligt med DNA för analys, vilket kan bero på att nedbrytning av DNA påskyndas vid värme, till exempel solljus.

 

Vargen som spårades söder om Backaryd strax innan påsk är en hane, som fötts i Skugghöjdens vargrevir i Värmland. Detta revir har fått valpkullar 2010, 2011 och 2012 och sannolikt är Blekingevargen tvåtre år. Den här vargen har inte identifierats genom DNA-analys tidigare.

 

Detta är en av flera analyser av vargspillning som genomförts på årets vandringsvargar i södra Sverige. Halland och Östergötlands län har haft besök av hanvargar från Rialareviret i Stockholm, två olika individer. Vargen som rört sig i Skåne i december 2012 härstammade från Skultuna utanför Västerås.
Ytterligare prover från Kronobergs län i januari kommer från en hane med ursprung Hasselfors i Örebro län. Hasselforsvargen har tidigare identifierats i Jönköpings län i november 2012. Jönköpings län har också haft besök av en varg från reviret i Loka, skriver länsstyrelsen i Blekinge på sin hemsida.

Skribent

Svensk Jakt

webbredaktionen@svenskjakt.se

Andra läser också

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Mina artiklar
Provläs Svensk Jakt digitalt
Bläddra i senaste numret
Drömjakt
Här finns någonstans att jaga
Vi testar – på riktigt!
Svensk Jakts tester kan du lita på
Här kan du annonsera vapen
Annonstorget med allt från hundar till jaktvapen
Gott från vilt
Tips på hur du lagar vilt på bästa sätt
Skriv en debattartikel
Här förs debatten i Jägarsverige

Senaste från Annonstorget

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev

Samtidigt på JaktPlay

Svensk Jakt på Instagram