tisdag 9 augusti

Publicerad 15 maj 2013 - 15:25

Säljaktsbeslut kan dröja

Det är ovanligt goda förhållanden för säljakt, med bra isar långt ner i Gävleborg. Men den tradition av ett säljaktsbeslut runt den 16 april väntas brytas i år. Naturvårdsverket anger regeringsuppdrag, oförutsedda händelser och långsam inrapportering från förra årets skyddsjaktstillstånd som orsaker till förseningen.

 

Isarna ligger ända nere i Gävleborg och bäddar för en ovanligt god säljaktspremiär. Men i år lämnar inte Naturvårdsverket ett skyddsjaktsbeslut den 16 april, och under nästa vecka befaras isarna smälta.

Det är framför allt möjligheten att ta tillvara på sälarna på rätt sätt som underlättas av isarna. Skjuter man dem på isen så ligger de ju kvar, men skjuter man dem i vattnet så måste man bärga dem, ibland med dykare, säger Johan Bohlin, ledamot i Jägareförbundet Gävleborg.

 

Flera skäl till försening

Per Risberg på Naturvårdsverket förstår fördelarna med att jaga på isen och uppger flera anledningar till det försenade beslutet.

En av orsakerna är det regeringsuppdrag att bland annat utreda möjligheterna till licensjakt på säl. Det är ett uppdrag som löper ut 1 juli.

Regeringsuppdraget hakar upp handläggningen lite. Vi vill se till så att detta inte drar iväg åt något oönskat håll, säger Per Risberg på Naturvårdsverket.

Han nämner också bristande resurser som en orsak, där oväntade händelser ökat belastningen på handläggarna. En av dessa oväntade händelser var de två upphittade gråsälskutarna och hur det blåstes upp av media, även om Per Risberg inte vill ge den händelsen enskilt ansvaret för det försenade säljaktsbeslutet.

 

Påminnelser om inrapportering

Varför Naturvårdsverket inte släpper beslutet redan i början av året säger Per Risberg bero på uppföljningen av föregående års jakt.

 De som har enskilda tillstånd ska återrapportera senast 1 februari men det har dröjt och vi har fått påminna folk, säger han.

Gemensamt kan dessa händelser alltså förstöra ett ovanligt lyckat säljaktsår, men Johan Bohlin har tagit hjälp av sina kontakter och försökt påskynda beslutet.

Förmodligen har vi ett beslut i nästa vecka. Förmodligen, säger Per Risberg,

Skribent

Svensk Jakt

webbredaktionen@svenskjakt.se

Kommentera artikeln

Vad tycker du? Här kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Du behöver skapa ett konto och logga in först.
Tänk på att hålla god ton, inte byta ämne och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.
Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort.
Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen Svenskjakt.se.

Visa kommentarer

Andra läser också

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Mina artiklar
Drömjakt
Här finns någonstans att jaga
Gott från vilt
Tips på hur du lagar vilt på bästa sätt
Skriv en debattartikel
Här förs debatten i Jägarsverige
Här kan du annonsera vapen
Annonstorget med allt från hundar till jaktvapen
Vi testar – på riktigt!
Svensk Jakts tester kan du lita på
Provläs Svensk Jakt digitalt
Bläddra i senaste numret

Senaste från Annonstorget

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev

Samtidigt på JaktPlay

Svensk Jakt på Instagram