fredag 15 januari

Publicerad 13 juni 2016 - 16:11

Rutnät till hjälp vid älgräkning

Med utgångspunkt från en metod som arbetats fram av länsstyrelsen i Jönköping har hela Sverige delats in i inventeringsrutor för att underlätta spillningsinventeringen av älg.

Materialet har i vår delats med övriga länsstyrelser. Meningen är att älgskötselområden ska få eller kunna hämta kartor där deras inventeringsrutor är inlagda.
Länsstyrelsen i Jönköping koordinatsatte för flera år sedan länets inventeringsrutor, och har därefter försett älgskötselområdena med kartmaterial.
– Vi utvecklade kartsystemet efter att ett eller ett par skötselområden frågat om vi kunde hjälpa till. Då tog man hem kartor från skogsstyrelsen, och ritade på dem in kilometerrutor från fastighetskartan. Det var ju en rätt besvärlig ordning, säger Ingemar Sjöberg, som är handläggare på länsstyrelsens viltenhet.

Spridning i landet
Jönköpings system har uppmärksammats av länsstyrelsekollegor runt om i landet, och nu har man alltså tagit fram ett nationellt skikt med trakter och inventeringsrutor som ligger rätt i förhållande till varandra, oavsett länsgränser.
– Med en gemensam struktur underlättas rapporteringen i älgdata, och det blir enklare att få fram tillförlitlig statistik, säger Ingemar Sjöberg.
Inventeringsytorna är framtagna i koordinatsystemet SVEREF99 som skiljer sig en del från Jönköpings läns ursprungliga kartor som presenteras i koordinatsystemet RT90.

Går långsamt fram
Ingemar Sjöberg.– Men vi har beslutat att gå fram långsamt med förändringarna. De som vant sig vid att inventera efter de kartorna och som lagt in rutorna i sina gps:er och till och med märkt ut ytorna ska kunna fortsätta med det. Slumpmässigheten uppnås ändå, och det finns metoder för att kompensera för att det är ett annat system, säger Ingemar Sjöberg.
Kartorna kan laddas hem och användas i gps:er och i vissa appar för IOS och Android. Hur det går till går att läsa i den instruktion som finns i länken här intill.

Skribent

Marie Gadolin

marie.gadolin@svenskjakt.se

Andra läser också

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Mina artiklar
Här kan du annonsera vapen
Annonstorget med allt från hundar till jaktvapen
Gott från vilt
Tips på hur du lagar vilt på bästa sätt
Drömjakt
Här finns någonstans att jaga
Provläs Svensk Jakt digitalt
Bläddra i senaste numret
Vi testar – på riktigt!
Svensk Jakts tester kan du lita på
Skriv en debattartikel
Här förs debatten i Jägarsverige

Senaste från Annonstorget

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev

Samtidigt på JaktPlay

Svensk Jakt på Instagram