Publicerad 7 januari 2014 - 11:50
Rovdjurspolitiken utvärderas i Finland
Rovdjurspolitiken i Finland har misslyckats. Det sa Madeleine Nyman från Forststyrelsen i Finland när hon talade på Sveriges Vildnad på Skansen.
Rubriken på föredraget var Lärdomar från den finska rovdjursförvaltningen. Madeleine Nyman har tidigare arbetat på departementsnivå med rovdjursfrågorna. En av hennes slutsatser om den finska rovdjurspolitiken var att den misslyckats därför att konflikterna i samhället kring rovdjuren har ökat.
Slutsatserna baseras på det pågående arbetet med en utvärdering. Den sker genom riskanalys med hjälp av vad man kallar ”verkstäder”, en slags arbetsgrupper med representation från olika delar av samhället.
Ett exempel på misslyckandet är den kraftigt ökade tjuvjakten på varg sedan Finland fällts i EU-domstolen för sin alltför omfattande vargjakt.
– Rovdjurshatet växer ute i bygderna när man känner att man inte kan påverka och det leder då också till tjuvjakt. Förvaltningen har misslyckats, sa Madeleine Nyman.
En intressant detalj i hennes föredrag var också konflikterna kring åtlingen för björnskådning. Det är inte tillåtet att skjuta björn på åtel, men det är tillåtet att åtla för fototurism.
– Vi har fått björnar som uppvisar alla vällevnadssjukdomar som människor har. Björnar med diabetes och karies, de är övergödda så de knappt kan röra sig. Björnar är också orädda för människor. Samtidigt har detta blivit en viktig näring i östra Finland, berättade Madeleine Nyman.
– Det låga förtroendet gör att folk inte rapporterar rovdjursobservationer, och förtroendet mellan forskare och viltsektorn, alltså jägarna, har också försvunnit, sa Madeleine Nyman.
Kommentera artikeln
Vad tycker du? Här kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Du behöver skapa ett konto och logga in först.
Tänk på att hålla god ton, inte byta ämne och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.
Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort.
Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen Svenskjakt.se.