söndag 9 maj

Publicerad 15 maj 2013 - 16:18

Riksdagsledamot: ”Handläggningstider för vapenlicenser måste bli kortare”

Handläggningstiden för vapenlicenser i Sverige är i genomsnitt nästan en månad, vilket är avsevärt längre än övriga nordiska länder. Det har Riksdagens Utredningstjänst slagit fast, på uppdrag av riksdagsledamoten Sten Bergheden (M).

 

Långa handläggningstider för vapenlicenser är inget okänt fenomen i stora delar av Sverige. Bland annat har Svensk Jakt tidigare rapporterat om hur handläggningstiderna i Västra Götaland varit uppemot sexsju veckor långa.

Riksdagsledamoten Sten Bergheden (M), som har tidigare motionerat i riksdagen om utökad vapengarderob för erfarna jägare, har därför låtit Riksdagens Utredningstjänst undersöka hur långa handläggningstiderna för vapenlicenser är i Sverige och i de nordiska grannländerna.

 

Ingen smickrande bild

Resultatet är knappast smickrande för den svenska polisen, som handlägger alla ansökningar om vapenlicenser.

 

Sten Bergheden (M)

Det tar nästan en månad i genomsnitt att få sin vapenlicens i Sverige, och då finns det några län där det tar ännu längre tid än så, medan det i Finland tar två veckor i snitt och i Danmark entvå dagar. Polisen i Sverige kan heller inte uppge hur många vapenhandläggare de har eller hur många arbetstimmar de lägger ned, säger Sten Bergheden i ett pressmeddelande.

 

Frågor och svar

Svensk Jakt har tagit del av underlaget från Riksdagens Utredningstjänst (RUT). Dessa gavs i uppdrag att ta fram svar på en rad frågor. Uppdragsgivarens frågor och RUT:s svar följer här nedan.

Hur många handläggare har varje länspolisområde för att hantera vapenlicensfrågor?

RUT: ”Det finns inte någon förteckning över samtliga vapenhandläggare vid de 21 polismyndigheterna i Sverige. Det kan dock nämnas att Rikspolisstyrelsens telefonkatalog bland annat innehåller telefonnummer till 137 vapenhandläggare.”

Hur många arbetstimmar i varje polislän tar licenshanteringen totalt?

RUT: ”Någon sammanställning av antalet arbetstimmar som vapenhandläggarna lägger ned på utfärdande av tillstånd till innehav av skjutvapen finns inte. Alla arbetar inte heltid, en del kanske arbetar halvtid eller endast ett antal procent eftersom de resten av tiden har annan tjänstgöring, till exempel receptionstjänstgöring eller andra typer av tillstånd, omprövningsärenden, dödsboärenden o.s.v.”

Har man möjlighet att få en snabbare behandling av sitt ärende om man betalar en högre avgift?

RUT: ”Avgiften för vapentillstånd är fastställd i lag. Någon differentiering förekommer inte.”

Hur långa är handläggningstiden på ett ungefär i Norge, Danmark, Finland, några exempel?

Vad kostar det att få licens i grannländerna Norge, Danmark och Finland?

RUT:

Norge
”Enligt politidirektoratet finns det inte någon statistik över handläggningstider för ansökningar om vapenlicens beroende på att tiderna varierar mycket mellan olika polisdistrikt, men som exempel kan nämnas att handläggningstiden i Oslo polisdistrikt uppgår till fyra veckor. Avgiften för vapentillstånd uppgår till 860 norska kronor.” 

 

Danmark

”Enligt vapenkontoret i Köpenhamn är handläggningstiden för att få vapentillstånd 12 dagar, i enklare fall kan man få tillståndet samma dag. Kostnaden för vapenlicens uppgår till 840 danska kronor.”

 

Finland

”Den genomsnittliga handläggningstiden för att få vapenlicens i Finland är cirka två veckor. En vapenlicens kostar 72 euro.” 

 

”Inte rimligt”

Det är inte rimligt att jakt- och skytteintresserade i Sverige ska behöva vänta så länge på att få sina licenser, säger Sten Bergheden (M) i pressmeddelandet.

Det som är möjligt i Finland och Danmark borde också vara möjligt i Sverige. Jag kan förstå att det i vissa fall kan behöva ta lite längre tid om något är oklart med förvaring, specialvapen med mera, men för en normalansökan ska det inte behöva ta denna tid. Polisen måste bli bättre på att korta sina handläggningstider.

Sten Bergheden säger vidare att han nu kommer att besöka jakt- och skytteföreningar, vapenhandlare och polisen för att diskutera vad som kan förbättras och hur handläggningstider för vapenlicenser kan minskas.

Skribent

Svensk Jakt

webbredaktionen@svenskjakt.se

Andra läser också

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Mina artiklar
Vi testar – på riktigt!
Svensk Jakts tester kan du lita på
Provläs Svensk Jakt digitalt
Bläddra i senaste numret
Gott från vilt
Tips på hur du lagar vilt på bästa sätt
Drömjakt
Här finns någonstans att jaga
Skriv en debattartikel
Här förs debatten i Jägarsverige
Här kan du annonsera vapen
Annonstorget med allt från hundar till jaktvapen

Senaste från Annonstorget

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev

Samtidigt på JaktPlay

Svensk Jakt på Instagram