måndag 17 januari

Publicerad 15 november 2015 - 17:21

Ridolycka i Sjundareviret – hästägare misstänker varg

En ryttare skadades på söndagen svårt – dock ej livshotande – i en olycka i Sjundareviret. Ryttare och hästägare misstänker att hästen blivit skrämd av varg. Foto: Adobe Stock Photo

UPPDATERAD TEXT. En kvinnlig ryttare skadades på söndagen i Sjundareviret i södra delen av Stockholms län. Olyckan skedde under en ridtur där hästen råkade i panik och skenade.
– Hästarna har sedan i somras uppträtt skärrat vid flera tillfällen, vi misstänker att det är vargens närvaro som är orsaken, säger hästens ägare till Svensk Jakt.

Det var på söndagsförmiddagen som olyckan inträffade i närheten av Molstabergs gård, som ligger i det så kallade Sjundareviret i södra delen av Stockholms län, på gränsen till Södermanland.
Sedan midsommar har Molstabergs gård vid inte mindre än tio tillfällen varit utsatta för vargattacker mot de får som finns där. Totalt har varg dödat cirka 70 djur. Under den gångna veckan valde länsstyrelsen i Stockholms län att polisanmäla fårgårdens ägare för bristande djurhållning.
På söndagen inträffade en ridolycka som den inblandade hästens ägare nu misstänker kan sättas i samband med vargens frekventa närvaro runt gården. Den aktuella hästen ägs av en person som inte vill framträda med namn, men som för Svensk Jakt berättar om händelsen:
– Jag äger en häst som min medryttare idag gav sig ut på en ridtur med. När de kommit en bit på vägen stannade hästen plötsligt. Den vädrade i luften och fick total panik, vände på en femöring och satte av i sken.

Ambulanshelikopter till Karolinska
Ryttaren har berättat för hästägaren hur hon inte fick någon som helst kontroll över hästen och därför valde att kasta sig ur sadeln. I fallet skadade sig ryttaren så svårt att hon med amublanshelikopter fick föras till Karolinska sjukhuset i Solna. Det är i nuläget inte känt hur omfattande skador ryttaren ådrog sig, men de ska inte vara livshotande.
– Det här är en van ryttare, hon är ingen nybörjare, och den här hästen är trafiksäker. Han reagerar inte för älg, vildsvin eller några andra vilda djur, men under den senaste tiden har hästarna över lag varit lite oroliga under våra ridturer, säger hästens ägare, som även berättar att man upplevt fem–sex liknande incidenter – dock inte lika allvarliga som söndagens – med hästarna sedan i somras.
– Det har varit tillfällen när hästarna har reagerat konstigt, annorlunda än de någonsin tidigare gjort. Med tanke på att vi sedan midsomras haft varg här i närheten med jämna mellanrum, så lägger man ju ihop ett och ett. Det är klart att vi misstänker att det är varg som hästen reagerat så här kraftigt för, säger hästens ägare.

Länsstyrelsen ska spåra
Länsstyrelsen i Stockholms län har på söndagen besökt olycksplatsen, för att försöka finna spår efter varg. Det sökandet, som på barmark är mycket svårt, gav dock inget resultat.
Under måndagsmorgonen var länsstyrelsen i Stockholm vid olycksplatsen igen. Den här gången hade de hjälp av en hund som är tränad att markera rovdjur. Syftet var att få en klarare bild av vad som hänt, skriver Sörmlands Nyheter.
– Vi hittar ingenting som tyder på att det har varit en varg på platsen eller i närheten av den, säger Arne Söderberg, rovdjurshandläggare på länsstyrelsen i Stockholm, till tidningen.

Skribent

Martin Källberg

martin.kallberg@svenskjakt.se

Kommentera artikeln

Vad tycker du? Här kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Du behöver skapa ett konto och logga in först.
Tänk på att hålla god ton, inte byta ämne och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.
Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort.
Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen Svenskjakt.se.

Visa kommentarer

Andra läser också

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Mina artiklar
Drömjakt
Här finns någonstans att jaga
Skriv en debattartikel
Här förs debatten i Jägarsverige
Provläs Svensk Jakt digitalt
Bläddra i senaste numret
Gott från vilt
Tips på hur du lagar vilt på bästa sätt
Vi testar – på riktigt!
Svensk Jakts tester kan du lita på
Här kan du annonsera vapen
Annonstorget med allt från hundar till jaktvapen

Senaste från Annonstorget

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev

Samtidigt på JaktPlay

Svensk Jakt på Instagram