söndag 9 maj

Publicerad 15 maj 2013 - 16:20

Regeringen vill döma fler för vapenbrott§

Det ska bli lättare att döma personer för vapenbrott. Det vill regeringen, som nu föreslår flera skärpningar i lagtstiftningen, rapporterar Ekot i Sveriges Radio.

 

Vi har en bestämd ambition från regeringen att bättre än hittills komma åt de illegala vapnen. Det gäller både införsel, hantering och det sätt de kan komma till användning på, säger justitieminister Beatrice Ask till Ekot.

Förslagen, som innehåller en rad förändringar i vapenlagstiftningen, finns i en lagrådsremiss som regeringen väntas besluta om idag, torsdag.

Bland annat handlar förslaget om att tydligare beskriva vad som gör ett vapenbrott extra grovt. Det handlar också om hur farligt själva vapnet är, men också om på vilka platser det finns. Exempelvis kan den som bär vapen på allmän plats eller på en skola vänta sig strängare straff framöver, säger Beatrice Ask till Ekot.

Det blir per automatik ett grovt vapenbrott och då blir straffet fängelse i sex månader. Avsikten är att markera det allvar som vi ser på just företeelsen av vapen som gör att människor kan komma till skada.

 

Förvaring som blir straffbar

En annan förändring som föreslås är att det blir straffbart att förvara vapen åt någon annan. Det ska även bli straffbart att föra in vapen från ett annat EU-land utan att anmäla det till svenska myndigheter. Redan i dag är man skyldig att anmäla alla vapen som tas in i landet, men det är i nuläget inte straffbart, rapporterar Ekot.
Utöver detta föreslås att kraven på vapenhandlare skärps ytterligare.

Det får inte vara så att man har en bra person, en hederlig person, som har tillståndet och sedan finns det en massa verksamhet vid sidan av. Genom att göra förändringar på det här sättet så fångar vi in att det inte ska vara lagligt, säger justitieminister Beatrice Ask till Ekot.

Om allt går enligt regeringens planer kommer lagändringen att träda i kraft 1 juli 2012.

Jag tror att vapenlagstiftning är något man måste se över hela tiden därför att dels förändras kriminaliteten och den illegala vapenanvändningen och dels har vi allvarliga problem, säger Beatrice Ask till Ekot.

Skribent

Svensk Jakt

webbredaktionen@svenskjakt.se

Andra läser också

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Mina artiklar
Här kan du annonsera vapen
Annonstorget med allt från hundar till jaktvapen
Skriv en debattartikel
Här förs debatten i Jägarsverige
Provläs Svensk Jakt digitalt
Bläddra i senaste numret
Drömjakt
Här finns någonstans att jaga
Vi testar – på riktigt!
Svensk Jakts tester kan du lita på
Gott från vilt
Tips på hur du lagar vilt på bästa sätt

Senaste från Annonstorget

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev

Samtidigt på JaktPlay

Svensk Jakt på Instagram