onsdag 30 november

Rådjursstammen exploderar på Gotland

Rådjuren ökar blixtsnabbt på Gotland. Resultatet från en spillningsinventering som gjorts under våren visar att det innan årets föryngring fanns omkring 4 500 rådjur på ön.

Svensk Jakt Publicerad 15 maj 2013 - 16:57

Det är Gotlands skarpskytte- och jägaregille som utfört årets inventering. En likadan inventering gjorde även förra året. Den visade att det då fanns cirka 2 000 rådjur på Gotland.

Men årets spillningsinventering är betydligt större och därigenom mer tillförlitlig än fjolårets. Vi har nu kommit närmare sanningen över hur många rådjur som egentligen finns här säger Johan Thomsson, ordförande i jägaregillet.

 

Rådjuren fortsätter att öka

Han är helt övertygad om att rådjursstammen ökar rejält på Gotland.

Jag får hela tiden rapporter om att rådjuren ökar. Det är vanligt att getterna har tre kid och jaktens uttag motsvarar inte alls reproduktionen, säger Johan Thomsson.

Enligt inventeringen fanns det under våren 17 rådjur per 1 000 hektar på Gotland och det skjuts numera omkring 600 rådjur per år på ön. Men enligt rådjursforskaren Petter Kjellander är det sannolikt för lite om man inte vill att rådjuren ska öka ytterligare.

Vi har forskat på rådjuren reproduktion på Bogesund. Vid optimala förutsättningar ökade stammen där med 37 procent på ett år. Jag kan tänka mig en liknande ökningstakt på Gotland eftersom klimatet är bra, det finns gott om mat och jägarna har ett hårt jaktryck på räv, säger Petter Kjellander.

 

Meningslös diskussion

Det finns fortfarande på sina håll ett motstånd mot att det ska finnas rådjur på Gotland. Men enligt Johan Thomsson är det meningslöst att kräva att rådjuren ska skjutas bort helt och hållet.

Det är tack och lov inte så många som vill utrota rådjuren på Gotland längre och jag tror faktiskt att det vore omöjligt att skjuta bort alla, ens om vi beslutade oss för det. Det är bättre om vi i stället kan göra det bästa av situationen och inse vilket fint vilt rådjuret är.

Han menar också att rådjursjakten i det närmaste exploderat på ön.

Jakttrycket har ökat rejält på rådjuren, men avskjutningen har inte ökat i samma omfattning. Det tar lite tid att lära sig ett nytt vilt och nya jaktformer, säger Johan Thomsson.

Kommentera artikeln

Vad tycker du? Här kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Du behöver skapa ett konto och logga in först.
Tänk på att hålla god ton, inte byta ämne och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.
Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort.
Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen Svenskjakt.se.

Visa kommentarer

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Mina artiklar

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev

Svensk Jakt på Instagram