lördag 10 december

Priset på skogsmark sjunker

Priserna på skogsmark sjönk under 2013. Mest i Norrland där de föll med hela 12 procent. Foto: Tomas Johansson

Priserna på skogsmark fortsatte att sjunka förra året visar statistik från LRF konsult. Snittpriset för landet har sjunkit med sju procent under 2013 och i Norrland med hela 12 procent.

Daniel Sanchez Publicerad 24 januari 2014 - 13:20

År 2012 bröts en trend med lång tids stigande priser på skogsmark. Sedan dess har priserna fallit, visar statistik från LRF Konsult.
– I Norrland är prisnedgången störst med hela 12 procent. Det är i norr som nedgången på virkesmarknaden påverkar skogsmarkspriserna mest och uppgången har också varit störst när virkeskonjunkturen varit starkare. I mellersta och i södra Sverige är nedgången fem procent. Den som köpte en skogsfastighet för tio år sedan har dock fortfarande gjort en bra affär då den reala uppgången har varit hela 70 procent för hela riket säger Markus Helin, Chefsmäklare hos LRF Konsult i ett pressmeddelande.

– Priserna har fortsatt att variera kraftigt. Det marknaden anser vara en ”bra fastighet” är också marknaden beredd att betala betydligt mer för. Detta ställer idag stora krav på fastighetsmäklaren som, för att göra ett så bra jobb som möjligt, dels bör ha god lokalkännedom och dels veta vad marknaden efterfrågar. Fastighetens egenskaper såsom virkesförråd, vägnät, byggnader, arrondering och jaktmöjligheter är exempel på egenskaper som påverkar värdet, säger Markus Helin.

Kommentera artikeln

Vad tycker du? Här kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Du behöver skapa ett konto och logga in först.
Tänk på att hålla god ton, inte byta ämne och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.
Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort.
Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen Svenskjakt.se.

Visa kommentarer

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Mina artiklar

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev

Svensk Jakt på Instagram