fredag 7 maj

Publicerad 15 maj 2013 - 16:14

Plombering ska minska illegal älgjakt

Polis och länsstyrelse i Norrbotten misstänker att det i vissa delar av länet förekommer en omfattande illegal jakt på älg. Nu införs ett system med märkning av legalt skjutna älgar, vilket man hoppas ska minska problemet, rapporterar Sveriges Radio P4 Norrbotten.

 

Från och med i höst måste alla älgar som fälls märkas med en särskild typ av plastremsa, en slags plombering. Roland Saitzkoff, jakthandläggare på länsstyrelsen, berättar för P4 Norrbotten att systemet användes i länet för drygt 15 år sen.

Varje jaktledare kommer att få ett antal små plastremsor, eller plomber, tillsammans med licensbesluten av länsstyrelsen. Man får lika många plomber som antalet älgar man har fått tillstånd att skjuta. Plastremsorna fördelas sedan ut till varje jägare som har fällt en älg och som sen får i uppgift att fästa remsan runt en av älgens hälsenor.


Jaktbrott

Skulle en fälld älg sakna den här plomben så räknas det som en jaktbrott. På så sätt vill länsstyrelsen försvåra för de som tjuvjagar älg och sen säljer köttet vidare. För om den här plomberingen skulle saknas så är det inte bara jägaren som bryter mot lagen, utan även den som har köpt köttet.

I och med att det blir lättare att se om en älg är skjuten illegallt, så kan de som handlar lättare anmälas för jakthäleri. Och det är väl ingenting som någon seriös handlare är intresserad av, säger Roland Saitzkoff till P4 Norrbotten.

Systemet fanns även 1995 och 1996, men slopades då den dåvarande lagstiftningen inte gjorde det möjligt att ha den kvar. Men vid årsskiftet ändrades lagstiftningen gällande älg, vilket har gjort att länsstyrelsen i Norrbotten nu anser att dom har stöd att införa det igen, rapporterar Sveriges Radio P4 Norrbotten.

Skribent

Svensk Jakt

webbredaktionen@svenskjakt.se

Andra läser också

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Mina artiklar
Skriv en debattartikel
Här förs debatten i Jägarsverige
Drömjakt
Här finns någonstans att jaga
Gott från vilt
Tips på hur du lagar vilt på bästa sätt
Här kan du annonsera vapen
Annonstorget med allt från hundar till jaktvapen
Vi testar – på riktigt!
Svensk Jakts tester kan du lita på
Provläs Svensk Jakt digitalt
Bläddra i senaste numret

Senaste från Annonstorget

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev

Samtidigt på JaktPlay

Svensk Jakt på Instagram