tisdag 9 augusti

Publicerad 15 maj 2013 - 15:25

Överraskningar vid länsstämman i Halland

Jägareförbundet Halland har hållit sin länsstämma i Medborgarhuset i Tvååker. Stämmoförhandlingarna bjöd på överraskningar.

Tillsammans med ett stort antal inbjudna gäster, var det en välfylld samlingssal med drygt 100 kretsombud som fick höra om vinterns rovdjursinventering i Halland och senaste nytt från förbundshåll.

Styrelsen hade bjudit in representanter från bland annat länsstyrelsen i Hallands län med dess viltförvaltningsdelegation och LRF.

Andra inbjudna gäster var de från jägarleden som skulle få utmärkelser av skilda slag. Av totalt 108 kretsombud var det 102 som infunnit sig för att förrätta val och fatta beslut i ett antal frågor.

Rovdjursinventering

Stämman inleddes med att Martin Broberg, naturvårdshandläggare vid länsstyrelsen, lämnade en redovisning och svarade på frågor kring den gångna vinterns rovdjursinventering i länet. Främst gällde det vargobservationerna som i Halland varit lika många under tre månader som under de senaste tre åren.

På en fråga om hur lämpligt det är att flytta stationära vargar, svarade Broberg att det är lika framgångsrikt som att försöka flytta en brevduva.

Jakten på framtiden

Lars Ingelmark, som sedan flera år är styrelseledamot i Svenska Jägareförbundet, berättade om det som hänt under 2012 och vad som ligger framför oss under 2013. Han konstaterade att det finns en tydlig inriktning inom förbundet om vart vi ska, bland annat genom projektet Jakten på framtiden.

De nya jakttiderna har gått igenom utan dramatiska förändringar och jakten med löshund är en gång för alla en del av den svenska jakttraditionen, för att nämna några exempel.

Till de frågor som har uppfattats som röriga hör hanteringen av medlemsavgifter med koppling till ekonomin samt att det dröjt innan utbildningen i den nya älgförvaltningen kommit på plats.

Helhetslösning

För 2013 kommer det att vara fokus på rovdjursfrågorna och vargpolitiken där förbundets hållning är att det måste till en helhetslösning genom en överenskommelse med statsmakten.

I medlemsfrågan är det prioritet ett att rekrytera nya medlemmar. Frågan hänger nära samman med ekonomin där behovet nu är att säkra kostnadsutvecklingen. Det krävs en ändrad struktur, att vi blir vassare att vi gör mer men med lite mindre pengar. Högt upp på dagordningen står även ett fortsatt samarbete med LRF när det gäller förvaltningen av vildsvin.

Nya ledamöter

Stämmoförhandlingarna leddes av Ulf Persson med Karl-Edvin Axelsson som bisittare. De valda ombuden röstade snabbt igenom verksamhets- och förvaltningsberättelsen, fastställde resultat- och balansräkningen och gav styrelsen ansvarsfrihet för verksamhetsåret 2012.

Det blev omval av Ulf Carlson som Jägareförbundet Hallands ordförande för ett år. Halva styrelsen fyra av ledamöterna vars mandattid gick ut hade avböjt omval. Utöver valberedningens förslag på fyra nya ledamöter framkom förslag på ytterligare ett namn, Margit Österby.

Vid den efterföljande voteringen röstade ombuden för tre av valberedningens förslag, Per Klaesson, Frillesås, Patrik Wilhelmsson, Långaryd, Stefan Nilsson, Kullavik samt Margit Österby, Steninge. Valberedningen hade föreslagit Claës-L Ljung, Fegen. Till ny suppleant valdes Peder Tham, Getinge och som fyllnadsval, efter Margit Österby, för ett år valdes Sören Winther, Ullared.

Valberedning

Ulf Carlson och Margit Österby valdes till ombud vid Svenska Jägareförbundets årsstämma 12 juni på Öster Malma.

Valberedningen består av en representant per kommun, Maria Ingelmark, Halmstad, Boo Å Wallén, Kungsbacka, Thomas Lindh, Varberg, Sigge Bengtsson, Falkenberg, Stellan Mattila, Hylte och Tommy Davidsson, Laholm.

De sista beslutsärendena gällde dels sammanslagning av kretsar, dels behandling av en motion. Sammanslagning av kretsar gäller dels Drängsered och Torup, dels Lagadalen och Veinge och stämman sade ja till detta under förutsättning att formalia är klara från och med nästa ordinarie kretsårsmöten.

Motionen från Varbergskretsen gällde förslag till modernisering av stadgarna för Svenska Jägareförbundet. Stämma tillstyrkte motionen som nu överlämnas till Svenska Jägareförbundets årsstämma.

Utmärkelser

Svenska Jägareförbundets förtjänsttecken i silver tilldelades Stefan Nilsson, Kullavik. Wallenbergska fondens pris med diplom och 1 000 kr tilldelades Bengt Carlsson, Veinge jaktvårdskrets. Jägareförbundet Hallands förtjänstplakett i guld tilldelades Bengt Pihlqvist, Halmstads jaktvårdskrets och Bernt Källén, Lagadalens jaktvårdskrets.

Jägareförbundet Hallands viltvårdspris tilldelades Rolf Bengtsson, Falkenbergs jaktvårdskrets samt Mikael och Lennart Hjelmqvist, Hylte-Unnaryds jaktvårdskrets.

De tre tidigare länsordförandena Lars Hallgren, Karl-Edvin Axelsson och Boo Å Wallén har utsetts till hedersmedlemmar.

Skribent

Svensk Jakt

webbredaktionen@svenskjakt.se

Kommentera artikeln

Vad tycker du? Här kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Du behöver skapa ett konto och logga in först.
Tänk på att hålla god ton, inte byta ämne och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.
Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort.
Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen Svenskjakt.se.

Visa kommentarer

Andra läser också

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Mina artiklar
Gott från vilt
Tips på hur du lagar vilt på bästa sätt
Här kan du annonsera vapen
Annonstorget med allt från hundar till jaktvapen
Skriv en debattartikel
Här förs debatten i Jägarsverige
Drömjakt
Här finns någonstans att jaga
Provläs Svensk Jakt digitalt
Bläddra i senaste numret
Vi testar – på riktigt!
Svensk Jakts tester kan du lita på

Senaste från Annonstorget

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev

Samtidigt på JaktPlay

Svensk Jakt på Instagram