tisdag 16 april

Nytt beslut om skyddsjakt på Junselevargen

Nu har Naturvårdsverket återigen beslutet om skyddsjakt på den så kallade Junselevargen, plus ännu en varg i samma område. Foto: Naturvårdsverket

Naturvårdsverket har beslutat om skyddsjakt på två vargar i Junsele. En av vargarna är den så kallat genetiskt viktiga vargtiken som flyttats från renarna vid fyra tidigare tillfällen.
Skyddsjakten får genomföras även om beslutet överklagas.

Nu är renarna tillbaka i vinterbetesområdet för renskötseln i Junsele. Samma område där vargtiken i Junsele och en hanne har sitt revir. Det har även i år uppstått allvarliga skador för rennäringen och Naturvårdsverket har fattat beslut om skyddsjakt på vargarna.

Skadorna för renskötseln är omfattande trots att renskötarna bedriver en intensiv bevakning av renarna. Renskötarna har också försökt flytta renar förbi vinterbetesmarkerna. Åtgärderna har delvis fungerat men är inte tillräckliga och även kostsamma, anser Naturvårdsverket, som därför beslutar som skyddsjakt.

Inte avgörande
Naturvårdsverket framhåller i ett pressmeddelande att vargtiken i Junsele är en så kallat genetiskt viktig varg. ”Men en individ eller ett par är inte avgörande för upprätthållande av gynnsam bevarandestatus. Situationen för den svenska vargstammen är nu bättre än tidigare. Vargstammen har ökat i antal och inaveln minskar. Det är heller inte ett alternativ att flytta vargtiken som blivit sövd och flyttad flera gånger tidigare”.

Verkställighetsförordnande
Naturvårdsverket har tidigare beslutat om skyddsjakt på Junselevargen vid två tillfällen. Båda gångerna har skyddsjakterna stoppats efter överklagan till Förvaltningsrätten i Stockholm. Svenska Rovdjursföreningen anser även den här gången att Naturvårdsverkets beslut är djupt beklagligt. Föreningen skriver på sin hemsida att de kommer att överklaga beslutet och dessutom begära att skyddsjakten ställs in i väntan på rättslig prövning.

Den här gången har Naturvårdsverket dock skrivit in ett verkställighetsförordnande i sitt beslut, vilket innebär att beslut om skyddsjakt gäller även om det överklagas.

Skyddsjakten får inledas 17 februari och den får genomföras med hjälp av helikopter.

Orsakar stora skador för renskötseln

• Skadorna för renskötseln i Junseleområdet är omfattande. Det rör sig om runt 40 jaktförsök som splittrar hjorden om 1.500–2.000 renar.
• Hittills finns mellan fem och åtta döda renar men bristfälliga spårförhållanden gör det svårt att överblicka antalet.
• Arbetsbelastningen för renskötarna blir fyra till fem gånger så hög jämfört med ett normalt år.
• Renarna blir stressade av vargarna och dräktiga vajor är känsliga för stress. Det kan påverka överlevnaden för renkalvarna.
• Det finns inte reservområden för vinterbete som lämpar sig för renskötsel. Marker längre söderut är inte lämpliga eftersom vargförekomsten där är ännu högre.
• Nuvarande hägn klarar inte det antal renar som berörs av vargreviret. Kostnad för att bygga hägn uppskattas till minst 40 miljoner.
• Då kan det bli fråga om stödutfodring på grund av att samebyn inte kan utnyttja hela sitt vinterbetesområde. Det kostar cirka fyra miljoner kronor för två månader.

Källa: Naturvårdsverket

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev