torsdag 23 september

Publicerad 8 oktober 2014 - 12:19

Nya regler för jakt på lodjur

Foto: Tero Niemi

Nu har Naturvårdsverket fattat beslut om nya föreskrifter vid licensjakt på lodjur. Nytt är att fällfångst av lodjur åter kan komma att tillåtas.

Det här är ett steg mot decentraliserad förvaltning av de stora rovdjuren. Och om vissa förutsättningar är uppfyllda kan Naturvårdsverket nu delegera rätten att fatta beslut om licensjakt på lodjur till länsstyrelsen. De nya föreskrifterna sätter ramarna för de beslut länsstyrelserna då får fatta, till exempel när det gäller jakttid, vilka djur som får fällas, jaktledarens ansvar och användning av fångstredskap under licensjakten.

Bristfällig inventering
Men om det här betyder att det blir licensjakt på lodjur i vinter är fortsatt oklart. Anledningen är förra vinterns inventering. En inventering som i stora delar av landet omöjliggjordes på grund av snöbrist.
– Vi arbetar just nu med att sammanställa vinterns inventeringsresultat för lodjur. Redan förra året hade vi en nedgång av lodjursstammen. De preliminära resultaten visar på att nedgången fortsätter. Det har bland annat betydelse för möjligheten till jakt, säger Magnus Kristoffersson handläggare för övervakning och inventering på Naturvårdsverket, i ett pressmeddelande.
Naturvårdsverket planerar att fastställa årets inventeringsresultat för lodjur under första halvan av november.

De nya reglerna för lodjursjakt

Jakttid
I det norra rovdjursförvaltningsområdet får länsstyrelsens beslut om licensjakt efter lo gälla perioden från och med den 1 mars längst till och med den 15 april.I övriga delar av landet får länsstyrelsens beslut om licensjakt efter lo gälla perioden från och med den 1 mars till och med den 31 mars.

Djur som får fällas
Länsstyrelsens beslut om licensjakt efter lo ska föreskriva att lo får fällas oavsett lons kön och ålder.

Hundanvändning
Högst två hundar får användas vid jakten. Hundar får inte bytas under jakt på en och samma lo under en och samma dag.

Fällfångst
Fällfångst av lodjur kan tillåtas. Varje enskild länsstyrelse har möjlighet att fatta beslut om fällfångst i sina jaktbeslut.

Jaktledare
Lodjursjakt får bara bedrivas om en jaktledare är utsedd på förhand. Jagar du själv är det du som är jaktledare. Jaktledaren ska inför varje jakttillfälle försäkra sig om att en hund som är särskilt tränad i att spåra skadat vilt ska kunna finnas på skottplatsen inom högst två timmar från påskjutningen

Påskjutning
Den som påskjutit lo ska tillsammans med jaktledaren ansvara för att platsundersökning genomförs för att undersöka om lon är skadad eller inte. De ska säkerställa att spår på skott- och fallplats inte förstörs.
Den som påskjutit lo ska tillsammans med jaktledaren ansvara för att eftersök genomförs om inte platsundersökningen eller andra omständigheter visat på att lon är oskadad.
Påskjuten lo ska avräknas från tilldelningen såvida inte kulans anslagsplats eller nedslagsplats från det avlossade skottet, vid jakt med kulvapen, är så belägen att den utesluter att lon skadats eller det på annat sätt vid fältkontroll kan fastställas att lon inte skadats.

Fakta

För att en delegering av rätten att fatta beslut om licensjakt på lodjur ska kunna ske behövs fastställda miniminivåer för lodjur i förvaltningsområdet och att antalet föryngringar ska överstiga miniminivån. En föryngring är en lodjurshona som har unge eller ungar under inventeringsperioden.

Skribent

Olle Olsson

olle.olsson@svenskjakt.se

Kommentera artikeln

Vad tycker du? Här kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Du behöver skapa ett konto och logga in först.
Tänk på att hålla god ton, inte byta ämne och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.
Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort.
Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen Svenskjakt.se.

Visa kommentarer

Andra läser också

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Mina artiklar
Gott från vilt
Tips på hur du lagar vilt på bästa sätt
Drömjakt
Här finns någonstans att jaga
Vi testar – på riktigt!
Svensk Jakts tester kan du lita på
Provläs Svensk Jakt digitalt
Bläddra i senaste numret
Skriv en debattartikel
Här förs debatten i Jägarsverige
Här kan du annonsera vapen
Annonstorget med allt från hundar till jaktvapen

Senaste från Annonstorget

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev

Samtidigt på JaktPlay

Svensk Jakt på Instagram