fredag 19 april

Ny forskning: Älgens habitatval påverkas inte av varg

Älgar som lever i områden med varg avviker inte från sådana som inte gör det vad gäller valet av habitat. Foto: Jan Henricson

Forskningsprojektet Skandulv presenterar i sitt senaste nyhetsbrev nya resultat från forskning på varg och andra rovdjur.

I fyra artiklar publicerar svenskjakt.se Skandulvs svenska sammanfattning av de vetenskapliga publikationerna.
I den första ställs frågan:

Påverkar återetableringen av varg älgarnas habitatval?
”Vargen har varit näst intill helt frånvarande i de södra och centrala delarna av Skandinavien i över 100 år, men har under de senaste 30 åren naturligt koloniserat vissa delar av Sverige.
Denna återkolonisation har gett möjlighet att studera om beteendet hos vargens primära bytesdjur, älg, påverkas beroende på närvaron av varg.
I denna studie använde vi GPS-halsband på både älgar och vargar inom samma område för att undersöka om älgens val av olika habitattyper (åtta olika klasser av skogs- och marktyper) påverkades av risken att stöta på varg. 

Människan påverkar
Studien visar att älgens val av habitat påverkades av reproduktiv status (kalvförande eller ej) och tid på dygnet (dag, natt) och visade även att habitatvalet skiljer sig mellan vinter och sommaren.
Däremot fanns inga tydliga mönster i älgens habitatval som gick att förklara med risken att möta varg. Det vill säga älgar som levde i områden som mer frekvent nyttjades av varg hade inte avvikande habitatval jämfört med de som levde i utkanten eller utanför de aktuella vargreviren.
Frånvaron av ett tydligt samband mellan älgens habitatval och risken att stöta på varg kan ha flera bakomliggande förklaringar.
Till exempel har människan en mycket större påverkan på älgarna genom jakt och andra aktiviteter och kanske är denna påverkan viktigare för älgarnas val av habitat än effekten av vargarnas närvaro.

Lång tid
Vidare kan man fundera på om den rumsliga skalan som vi använde i denna studie kan ha betydelse för resultatet. Vi studerade habitatvalet på beståndsnivå men kanske är andra rumsliga skalor mer biologiskt relevanta för älgens val, som till exempel närhet till kantzoner inom olika bestånd.
Alternativa förklaringar skulle även kunna vara att det tar längre tid än fem–tio år för älgarna att återfå ett förlorat beteende efter återkomsten av stora rovdjur eller så har de kanske aldrig ändrat beteende?
(Nicholson, K. L., Milleret C., Månsson J. & Sand Håkan. 2014. Testing the risk of predation hypothesis: the influence of recolonizing wolves on habitat use of moose. Oecologia 176:69-80) 

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev