torsdag 28 mars

Norrländska rävar lever på stor fot

Fyllda 79 år bedriver professor Jan Englund fortfarande forskning på räv. Jägare och fångstmän runt om i landet hjälper till med material­insamlingen.

De sista åren på Naturhistoriska riksmuseet tappade jag intresset för forskning, säger Jan Englund, men efterhand har suget kommit tillbaka och jag är fortfarande väldigt nyfiken.

Dessutom sitter jag på ett enormt material som det är hög tid att titta närmare på. Bland annat olika mått på ungefär 6.500 rävar. Jag har fått hjälp att överföra alla uppgifter på data så att de lättare kan bearbetas.

Räven bryter mot reglerna
Just nu ägnar sig Jan Englund åt måttjämförelser mellan rävar i norr och söder.

Enligt Bergmannska regeln blir djuren större ju längre norr­ut de lever, men så är det inte med räven, säger Jan Englund. De största rävarna finns i Skåne och de minsta längst i norr.

Det finns emellertid en regel till Allens regel enligt vilken djurens extremiteter blir kortare ju längre norrut man kommer. Detta för att uppnå effektivare isolering och minimera värmeförlusterna.

Även mot den regeln bryter räven, säger Jan Englund. De norrländska rävarna har överraskande nog både längre nosar, ben, svansar och baktassar än sina sydsvenska kusiner. Eftersom de norrländska rävarna är mindre har de också lägre vikt per kvadratcentimeter baktass än rävarna i syd, vilket kan vara en fördel för ett rovdjur som jagar på snö.

Hjälp av jägare
Med hjälp av jägare och fångstmän samlar Jan Englund in rävkroppar från fyra områden: Norra Norrland, Södra Norrland, Mellansverige och Skåne. Sedan åker han runt mellan rävdepåerna och hämtar sina mått­uppgifter.

I mitten av mars i år besökte han rävjägaren Gunnar Mark­lund i Bastuträsk, som hade sparat tio rävar från vinterns fångst. Rävarna hade legat i frys­en men tinats upp inför Englunds besök.

För att få tillräckligt stort material ska insamling ske även nästa år. Jan Englund bekostar sina studier själv.

Det här är grundforskning och den syftar bara till att ta reda på saker, säger Jan Englund. Men det ska bli en vetenskaplig uppsats så småningom, kanske till och med två.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev