torsdag 28 mars

Nollvision eller gynnsam bevarandestatus?

Under tisdagen levererade Vargkommittén sin gemensamma åsiktsförklaring kring rovdjurspolitiken. Genom att underteckna dokumentet genomför Jägarnas Riksförbund ett verkligt konststycke: att gynnsam bevarandestatus för varg är förenlig med nollvision för samma djurart.

Vargkommitténs åsiktsförklaring, som under gårdagen skickades till miljöminister Lena Ek (C), undertecknades av representanter för Jägareförbundet, Jägarnas Riksförbund, Världsnaturfonden, Svenska rovdjursföreningen, LRF, Svenska Samernas Riksförbund, Föreningen Sveriges Fäbodbrukare, Sveriges Kommuner och Landsting samt Naturskyddsföreningen.

I åsiktsförklaringen står bland annat att gynnsam bevarandestatus för rovdjursstammar i Sverige är en av de tre viktigaste utgångspunkterna för Vargkommitténs arbete. För Jägarnas Riksförbunds del undertecknades dokumentet av ordförande Solveig Larsson.

Gynnsam bevarandestatus går ju inte att förena med nollvision har Jägarnas Riksförbund övergett den linjen?


Solveig Larsson

– Absolut inte. För att det inte ska bli ett problem förde vi ett resonemang inom Vargkommittén, och där var jag väldigt tydlig, med att vi fortsatt arbetar för ett nej till frilevande varg. Därför framgår det också av det pressmeddelande från Vargkommittén, som skickades ut igår, att de organisationer som ingår i kommittén inte har frångått de synpunkter på politiken som de framfört i andra sammanhang, säger Solveig Larsson.

Med andra ord: JRF har skrivit under en åsiktsförklaring som innehåller en ståndpunkt som man sedan inte kan stå för. Det blir ju rätt svårtolkat när man skriver på en åsiktsförklaring, och sedan bifogar en bilaga som upphäver det man just skrivit under på?

– Det är svårtolkat. Organisationerna på bevarandesidan har heller inte backat på att de vill ha flera tusen vargar och så vidare, säger Solveig Larsson.

Men går det verkligen att förena gynnsam bevarandestatus för rovdjuren, däribland varg, med nollvision för frilevande varg?

– Just i det här fallet jobbar vi för att få det bättre för dom som bor i drabbade områden. Vi lever med de nuvarande politiska besluten, och i den rådande politiken är gynnsam bevarandestatus ett mål. Vi lever i en demokrati och lever med dom spelreglerna, men arbetar själva för att få nej till frilevande varg, och det får man respektera.

Men om ingen av de ingående organisationerna har ändrat några ståndpunkter vad är då det här dokumentet egentligen värt?

– Det är inget värt förrän politiker fattar beslut och tar ansvar. Nu ligger bollen hos regeringen, och det återstår att se vad de kan komma fram till i en proposition och vad som sen kan bli praktisk politik.

Men utgångspunkten gynnsam bevarandestatus för rovdjursstammar i Sverige ställer ni inte upp på?

– Vad gäller varg har vi nej till frilevande varg, men för andra rovdjursstammar ställer vi upp på det, säger Solveig Larsson.

 

Adaptiv förvaltning

Torbjörn Lövbom, ordförande i Jägareförbundets rovdjursråd, är positiv till det man i Vargkommittén har enats om.


Torbjörn Lövbom

– Det är bra att vi i Vargkommittén enats om att vargförvaltningen handlar om mer än enbart vargens biologi. Alla parter i kommittén ställer sig bakom idén om att landsbygdens intressen skall tillgodoses genom adaptiv förvaltning av vargstammen, säger Torbjörn Lövbom, som deltar i kommitténs arbete.

– Den svenska vargstammen ökar snabbt, samtidigt som inavelsproblem kvarstår. Vargkommittén är överens med forskarna att det behövs genetiskt utbyte och att naturlig invandring är en del av lösningen.

– Det innebär, som jag ser det, att det finns ett stöd för både för att stärka vargstammen genetiskt som att ta hänsyn till de delar av landet som har den största belastningen genom en väl avvägd jakt. Min förhoppning är därför att alla parter i Vargkommittén nu kan sluta upp kring vargjakt i vinter som syftar till att börja lösa både vargarnas genetiska problem som att minska belastningen för de drabbade landsbygdsborna, menar Torbjörn Lövbom.

Det finns fortfarande frågor där Vargkommitténs ledamöter står längre ifrån varandra. Arbetet med att finna en gemensam syn har bara inletts.

– Svenska Jägareförbundet menar att respekten för de drabbade är av största vikt för att vi skall kunna finna gemensamma lösningar i en svår fråga. Förbundet hoppas därför att de beslut och uppdrag som regeringen redan tidigare gett till Naturvårdsverket fullföljs och att kommitténs åsiktsförklaring inte används som ett motiv för att stoppa legitima krav på att minska vargkoncentrationen i delar av Mellansverige, avslutar Torbjörn Lövbom.

 

Läs tidigare artikel:

Så vill vargkommittén skapa en hållbar vargpolitik

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev