tisdag 24 maj

Publicerad 29 december 2015 - 18:32

Nöjd jägarförbundare ser fram mot vargjakt

Johan Lundberg, ordförande i Jägareförbundet Gävleborg, är nöjd med det stöd länsföreningarna får från förbundet på nationell nivå. ”Utan Jägareförbundet hade vi aldrig nått så här långt. Nu gäller det att fortsätta arbetet hela vägen in i mål”, säger han. Foto: Olle Olsson

”Du talar just nu med en mycket lycklig länsordförande.” Orden kommer från Jägareförbundet Gävleborgs ordförande Johan Lundberg omedelbart efter han nåtts av kammarrättens besked att vargjakten i hans län kan börja på lördag.

Att kammarrätten undanröjer förvaltningsrätten i Faluns beslut att inhibera vargjakten mottogs positivt av företrädare för Svenska Jägareförbundet. Rovdjursrådets ordförande Torbjörn Lövbom bedömer att det finns stora möjligheter att kammarrätterna i Göteborg och Stockholm kommer till likadana slutsatser.
– De juridiska turerna är långt ifrån över, men att döma av den skrivning som kammarrätten i Sundsvall gjort i sitt utslag där man uttrycker starka och sunda argument för jakten, har jag gott hopp om att det här ska gå vägen, säger Torbjörn Lövbom.

Planerar för jakt
Johan Lundberg är mycket nöjd med dagens besked, och säger att jägarna nu planerar intensivt för att jakten ska kunna komma igång så snart det är möjligt.
– Vi har barfrost och ingen snö så det är långt ifrån optimalt. Men det kan ändra sig snabbt och när snön kommer är jägarna beredda, säger Johan Lundberg.
Han menar att det till stor del är Jägareförbundets förtjänst att man nu har nått den här framgången i kammarrätten.
– Ingen annan har vad jag sett lagt ner i närheten av det arbete förbundet på olika nivåer har gjort för att det ska gå jägarnas väg i den här juridiska cirkusen. Vi jobbar på länsnivå intensivt med frågan och får i det arbetet all hjälp vi kan önska från nationell nivå. Det känns mycket tillfredsställande, och nu fortsätter vi för att nå hela vägen, säger Johan Lundberg som också är positiv till att länsstyrelserna överklagat förvaltningsrättens beslut.

Mobiliserat förbund
Torbjörn Lövbom är inne på samma linje.
– Det här visar att vi har en enorm styrka när vi mobiliserar förbundet på alla nivåer, säger han.
Ännu är sakfrågan, om jakten är tillåten, inte avgjord i domstolarna. Jakten är dessutom, i varje fall ännu så länge, stoppad i Värmlands, Örebros och Västmanlands län. Dessutom är frågan om inhibition av jakten i Dalarna och Gävleborg ännu inte helt avgjord.
– Men vi får i varje fall möjlighet att starta jakten i två län som planerat på lördag. Min förhoppning är att jakten också ska komma igång i övriga län då eller inom en nära framtid, säger Torbjörn Lövbom.

Skribent

Jan Henricson

jan.henricson@svenskjakt.se

Kommentera artikeln

Vad tycker du? Här kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Du behöver skapa ett konto och logga in först.
Tänk på att hålla god ton, inte byta ämne och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.
Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort.
Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen Svenskjakt.se.

Visa kommentarer

Andra läser också

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Mina artiklar
Här kan du annonsera vapen
Annonstorget med allt från hundar till jaktvapen
Skriv en debattartikel
Här förs debatten i Jägarsverige
Provläs Svensk Jakt digitalt
Bläddra i senaste numret
Drömjakt
Här finns någonstans att jaga
Gott från vilt
Tips på hur du lagar vilt på bästa sätt
Vi testar – på riktigt!
Svensk Jakts tester kan du lita på

Senaste från Annonstorget

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev

Samtidigt på JaktPlay

Svensk Jakt på Instagram