tisdag 9 augusti

Publicerad 15 april 2014 - 12:16

Naturvårdsverket vill chockhöja varggolvet

Föreslaget golv för vargstammen. Foto: Jan Henricson

Naturvårdsverket vill höja golvet för vargstammen med drygt 20 procent och att det ska finnas varg i nästan hela landet. Det framgår i ett förslag till länsstyrelserna.

Samtliga stora rovdjur har gynnsam bevarandestatus. Det har riksdagen slagit fast och därför ska lokala och regionala förvaltningsplaner för rovdjuren tas fram. 

Efter önskemål från länsstyrelserna har Naturvårdsverket tagit fram ett förslag på fördelning mellan rovdjursförvaltningsområdena. Fördelningen är ett förslag och måste inte följas, men verket påpekar att om rovdjursförvaltningsområdenas miniminivåer tillsammans inte minst motsvarar det nationella referensvärdet för de stora rovdjuren som tidigare fattats kommer verket att behöva gå ut med en förnyad begäran.

Golv på 270 vargar
Strax innan årsskiftet redovisade Naturvårdsverket nya referensvärden, alltså golven, för de stora rovdjuren. För varg skulle golvet enligt ett riksdagsbeslut ligga på 170 till 270 vargar.
Naturvårdsverket valde 270 vargar som golv. Men nu föreslår Naturvårdsverket alltså ytterligare en dryg 20-procentig höjning av vargstammens understa gräns. 

Nytt föreslaget golv från verket är 330 vargar, varav minst 270 (27 föryngringar) ska finnas bara i Mellansverige. I det norra respektive södra rovdjursförvaltningsområdet ska det finnas minst 30 vargar per område, alltså minst tre föryngringar i norr och tre i söder.

Varguppfödningszon i Mellansverige
Naturvårdsverket tror att det inom fem år kan finnas tre vargföryngringar vardera i norr, respektive söder. Verket påpekar att det idag saknas föryngringar i dessa områden och att mellersta förvaltningsområdet därför ”behöver säkra att arten bibehåller gynnsam bevarandestatus genom att själva minst nå upp till det nationella referensvärdet för varg till dess att vargen har spridit och etablerat sig i de andra områdena.”

Så snart vargen har etablerat sig stadigt i södra och/eller norra förvaltningsområdet kan mellersta förvaltningsområdets miniminivå anpassas därefter, anser Naturvårdsverket. Utan att för den skull ange om golvet då ska minskas eller höjas.

Fler lodjur
Även för lodjursstammen vill Naturvårdsverket höja golvet. Från 870 till 900 individer. Det tidigare angivna golvet på 1.400 björnar ligger däremot fast i Naturvårdsverkets förslag.

Inga förvaltningsmål
I Naturvårdsverket skrivelse finns inga förvaltningsmål för de stora rovdjuren preciserade. Ett förvaltningsmål är hur många individer att respektive art som förvaltningen ska sträva mot.
Det finns heller inga föreslagna tak för rovdjursstammarna.

Senast 15 september
Länsstyrelserna och samverkansråden ska lämna förslag till Naturvårdsverket på miniminivåer för de stora rovdjuren. Förslagen ska vara inne hos verket senast 15 september i höst.

Fakta: Referensvärden

Referensvärden anger hur få individer det ska finnas av respektive art om de över huvud taget ska kunna jagas.
Referensvärdena säger däremot ingenting om hur många individer av respektive art det ska finnas.

 

Skribent

Olle Olsson

olle.olsson@svenskjakt.se

Kommentera artikeln

Vad tycker du? Här kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Du behöver skapa ett konto och logga in först.
Tänk på att hålla god ton, inte byta ämne och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.
Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort.
Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen Svenskjakt.se.

Visa kommentarer

Andra läser också

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Mina artiklar
Skriv en debattartikel
Här förs debatten i Jägarsverige
Drömjakt
Här finns någonstans att jaga
Vi testar – på riktigt!
Svensk Jakts tester kan du lita på
Provläs Svensk Jakt digitalt
Bläddra i senaste numret
Här kan du annonsera vapen
Annonstorget med allt från hundar till jaktvapen
Gott från vilt
Tips på hur du lagar vilt på bästa sätt

Senaste från Annonstorget

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev

Samtidigt på JaktPlay

Svensk Jakt på Instagram