tisdag 9 augusti

Publicerad 15 maj 2013 - 15:25

Motioner om vildsvin upprör lantbrukare

Två motioner till Jägareförbundet Kronobergs årsstämma har fått känslorna att svalla i länet, redan innan stämman har hållits. I motionerna förslås kortare jakttid på vildsvin och ändrad definition av hur länge en sugga är kultingförande.

Trots att det rör sig om ännu inte antagna förslag har länets LRF-företrädare gått ut hårt i media. I lokalradion Radio Kronoberg talas om förslagen i termer av förödande och förvånande.

I en av motionerna föreslås att jakttiden på vuxna vildsvin synkroniseras med hur hundar får användas under jakten. Det skulle innebära att jakttiden avslutas den 31 januari, istället för som nu den 15 februari.

Elias Turesson.

Egentligen en fråga om jaktetik. Som det nu är tror många att de kan fortsätta att använda hund vid vildsvinsjakten bara för att de vuxna är lovliga, och så är det inte. Min bedömning är att en justering av jakttiden inte påverkar avskjutningen, det är ju fortfarande tillåtet att skjuta årsgrisar, säger jaktvårdskonsulent Elias Turesson.

Hela året
I den andra motionen vill kronobergarna omdefiniera begreppet årsgrisar. Enligt jaktlagen är sugga som åtföljs av vildsvinsungar fredad. Motionen föreslår att skrivningen ändras till förande sugga och sugga som åtföljs av årsgrisar är fredad hela året.

Avsikten med förslaget är att vi ska få en bättre förvaltning och därmed mindre skador, säger Elias Turesson. Att vi ska behålla ett högt jakttryck på yngre vildsvin, och också kunna skjuta vuxna suggor är klart. Men att avsiktligt skjuta suggor framför fem månader gamla kultingar förbättrar inte förvaltningen.

Enligt Jägareförbundets egen definition är suggan fredad fram till att ungarna är fem månader gamla, sedan kan hon skjutas.

Men det är för tidigt, enligt motionen. Resultatet blir de unga vildsvinen förlorar sin ledare, de blir skadegörare och gyltorna riskerar att bli dräktiga tidigare än vad de skulle blivit med suggan kvar i livet.

Het debatt att vänta?
Jägareförbundet Kronobergs styrelse menar att tyska undersökningar visar att kultingarna är beroende av suggan fram till att de är tioelva månader gamla.

Cirka 70 procent av kultingarna föds av suggor som är yngre än ett och ett halvt år. Det säger sig självt att de inte har den erfarenhet som krävs för att hålla samman en grupp på ett bra sätt. Genom att skjuta bort suggan för tidigt riskerar vi att öka antalet yngre suggor, och risken för mer omfattande skador, säger Elias Turesson.

Men på LRF vill man inte lyssna på de argumenten:

Jag hoppas och tror inte att man har jägarkåren ute i byarna med sig i detta för då blir det ju betydligt svårare att få till någon samverkan mellan markägare, jägare och arrendatorer, säger ordföranden i LRF Sydost, Lars-Ove Johansson, till Radio Kronoberg.

I eftermiddag (måndag 8 april) möts han och Elias Turesson i en debatt om förslagen i samma radiokanal.

{DynamicContent:[Modul] Webbfråga}

Skribent

Svensk Jakt

webbredaktionen@svenskjakt.se

Kommentera artikeln

Vad tycker du? Här kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Du behöver skapa ett konto och logga in först.
Tänk på att hålla god ton, inte byta ämne och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.
Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort.
Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen Svenskjakt.se.

Visa kommentarer

Andra läser också

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Mina artiklar
Vi testar – på riktigt!
Svensk Jakts tester kan du lita på
Gott från vilt
Tips på hur du lagar vilt på bästa sätt
Drömjakt
Här finns någonstans att jaga
Skriv en debattartikel
Här förs debatten i Jägarsverige
Här kan du annonsera vapen
Annonstorget med allt från hundar till jaktvapen
Provläs Svensk Jakt digitalt
Bläddra i senaste numret

Senaste från Annonstorget

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev

Samtidigt på JaktPlay

Svensk Jakt på Instagram