fredag 19 april

Minst 15 vargrevir i södra Sverige

Om politikerna beslutar att det ska finnas 450 vargar i landet kommer minst 15 vargrevir att finnas söder om slätterna i Västergötland och Östergötland. Mellansverige kommer även fortsättningsvis att vara vargens kärnområde.

Hur mycket varg det blir i södra Sverige beror på rovdjurspolitiken. Kommer man fram till att det ska vara som idag, med cirka 250 vargar, blir det inte så många, men ska landet ha 400450 vargar blir situationen helt annorlunda, säger vargforskaren Olof Liberg.

I sommar har en varg bildat revir i Kronobergs län. I Östergötland, på Vikbolandet öster om slätten, har minst en varg stannat upp. Sannolikt finns i skrivande stund två stationära vargar i länet.

Och med enbart tre vargar har det blivit problem. Vargen i Kronoberg har rivit får vid fyra kända tillfällen. Likaså har den som uppehåller sig i norra Östergötland dödat får. Värst är vargen på Vikbolandet som dödat ett stort antal djur vid täta och upprepade besök i fårhagarna. Den vargen är i skrivande stund föremål för skyddsjakt.

Skadorna blir avgörande
Enligt Olof Liberg kommer skador som drabbar tamdjur att vara avgörande för hur många vargar som kommer att tillåtas i södra Sverige.

Men, när han tillåter sig att spekulera, kommer det ändå att finnas många vargar i Smålandslänen, i Blekinge, i Halland, i norra Skåne och i de södra delarna av Väster- och Östergötland.

Med 250300 vargar gissar jag att vi på tio år har alltifrån tvåtre revir upp till sjuåtta söder om slätterna. Hur det utvecklas beror mycket på vilka skador vargen orsakar, säger Olof Liberg.

450 vargar inte omöjligt
Han vill inte gissa hur många vargar politikerna slutligen kommer att besluta ska finnas i landet, men medger att det inte är omöjligt att det hamnar på 400450 djur.

Då rör det sig om 8090 revir i landet. Minst tio procent av dem kommer att finnas i Syd­sverige. Jag skulle tro att det blir minst 1015 stycken.

Men det kommer aldrig att bli lika tätt mellan vargreviren som i Mellansverige. Dalarna, Värmland, Örebro, Gävleborg, Dalsland samt ytterligare något län kommer även i framtiden att utgöra vargens kärnområde.

Mycket folk och tätare mellan fårbesättningarna innebär att konflikterna blir fler, och det kan innebära ett högre skyddsjakttryck än i exempelvis Värmland och Dalarna.

Även om det finns mycket skog i Smålandslänen är de mycket mer tätbefolkade än stora områden i Värmland och Dalarna. Och ju fler människor det finns, desto fler konflikter, säger Olof Liberg.

Vid den förra vinterns räkning fanns 29 föryngrande revir i Skandinavien. 26 av dem var helsvenska. Totalt räknar forskarna att det då fanns 4550 vargrevir i landet.

Grafik: Elin Brander
Om rovdjursutredningens förslag på 450 vargar i landet blir verklighet får sydsvenska jägare och tamdjursägare vänja sig vid varg. Vargforskaren Olof Liberg bedömer att minst 1015 revir kommer att finnas söder om slätterna i Östergötland och Västergötland. På kartan ovan har redaktionen tillåtit sig att slumpvis rita in 17 revir för att ge en bild av hur det kan komma att bli.
Grafik: Elin Brander

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev