onsdag 19 maj

Publicerad 15 maj 2013 - 16:20

Minskad vargdödlighet på grund av illegal jakt

Dödligheten på grund av illegal jakt minskar i landets vargstam. Det hävdar länsstyrelsen Dalarna i en ny rapport.

 

Under hösten 2011 spreds ett arbetsmaterial som några av länsstyrelsens naturbevakare i Dalarnas och Gävleborgs län hade sammanställt. Arbetsmaterialet var inte helt färdigt när det kom ut till allmänheten och innehöll en del uppgifter som inte var kompletta. Uppgifterna från arbetsmaterialet har nu kvalitetssäkrats och kompletterats för Dalarnas län, skriver länsstyrelsen i Dalarna i ett pressmeddelande.

Sammanställningen baseras på material från fyra olika källor: Uppgifter från naturbevakare på Länsstyrelsen i Dalarna om försvunna stationära revirmarkerande vargar före licensjakten 2010, obduktionsrapporter på varg hittade i Sverige från Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA under perioden 1996-2011, polisens data angående konstaterad illegal jakt i Dalarna och polisens data om funna giftåtlar.

 

Vargstammen har ökat kraftigt

Enligt länsstyrelsen i Dalarna har andelen vargar som dödas illegalt minskat eftersom vargstammen har blivit betydligt större. Exakt hur många vargar som dödas illegalt varje år är svårt att säga, skriver länsstyrelsen i ett pressmeddelande. Men risken att dödas i tjuvjakt har minskat för varje enskild varg de senaste åren.

Vargstammen har vuxit mer än vad den olagliga jakten har ökat. Det innebär att varje enskild varg löper mindre risk att dödas illegalt, säger Henrik Thurfjell vid länsstyrelsen i Dalarna i pressmeddelandet.

Polisens uppgifter kring konstaterad illegal jakt som berör Dalarna är för få och går därför inte att räkna statistiskt på, konstateterar länsstyrelsen. Mellan 1999 och 2010 har fem vargar dödats illegalt i Dalarna, enligt polisens uppgifter.

 

”Tjuvjakten har minskat kraftigt”

När uppgifterna spreds i höstas hävdade upphovsmännen naturbevakarna Mats Rapp (länsstyrelsen i Dalarna) och Daniel Hansson (länsstyrelsen i Gävleborgs län) att tjuvjakten på varg ökat. Något som då skarpt tillbakavisades av vargforskaren Olof Liberg, som hänvisade till den den WWF-beställda rapport Illegal jakt på stora rovdjur i Sverige som Liberg själv bidragit till.

Tjuvjakten på varg har minskat kraftigt. Vår rapport står mycket stark och den är bland annat baserad på de vargar Rapp och Hansson refererar till plus ett stort antal andra vargar, sade Olof Liberg till Svensk Jakt då.

 

Läs tidigare artikel:

Olof Liberg sågar vargutspel

Skribent

Svensk Jakt

webbredaktionen@svenskjakt.se

Läs också Idag kommer domen

Andra läser också

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Mina artiklar
Drömjakt
Här finns någonstans att jaga
Här kan du annonsera vapen
Annonstorget med allt från hundar till jaktvapen
Skriv en debattartikel
Här förs debatten i Jägarsverige
Provläs Svensk Jakt digitalt
Bläddra i senaste numret
Vi testar – på riktigt!
Svensk Jakts tester kan du lita på
Gott från vilt
Tips på hur du lagar vilt på bästa sätt

Senaste från Annonstorget

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev

Samtidigt på JaktPlay

Svensk Jakt på Instagram