torsdag 27 februari

Publicerad 30 december 2015 - 19:15

Ministern lovar få stopp på rättskaoset

Sven-Erik Bucht (S) berättar att myndigheternas beslutsgång runt licensjakten på varg bör tidigareläggas och domstolarnas hantering ska ske skyndsamt. En ändring av jaktförordningen är på gång och med dessa åtgärder hoppas ministern få ett stopp på rättscirkusen kring vargjakten. Foto: Lars-Henrik Andersson

Sex domstolar är involverade i vinterns vargjakt. Rena cirkusen, tycker många. Landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S) lovar nu ordning och reda till nästa år.
– Så här kan vi inte ha det, säger han.

Det råder rena rättscirkusen i Mellansverige just nu. Sex domstolar är involverade i vinterns vargjakt, och domstolarna verkar dessutom göra olika bedömningar i samma fråga.
Ansvarige ministern, Sven-Erik Bucht, håller med om att situationen inte är bra.
– Vi vill få ordning och reda på det här. Problemet är att alliansregeringen ställde till det eftersom det saknades rättslig grund för de beslut man drivit fram. Vi vill att man i god tid ska kunna ta beslut och ska det prövas rättsligt ska man göra det i god tid så att man i praktiken kan bedriva jakt. Högsta förvaltningsdomstolen har ju sagt att det här inte håller, sedan kan man tycka och tänka vad man vill om det, säger Sven-Erik Bucht.

Domstolarna ska avgöra skyndsamt
Han kommer sedan in på vad den nuvarande regeringen har gjort och planerar att göra. Med de två utredningarna om gynnsam bevarandestatus som grund tillsatte regeringen i höstas en utredning för att se över jaktförordningen.
– Vi kommer under vintern ta fram en förändring av jaktförordningen så man i god tid ska kunna fatta beslut och att det åläggs domstolarna att komma med ett skyndsamt avgörande i frågan. Det här borde ha gjorts redan för sju–åtta år sedan. Det måste bli ordning och reda. Så här kan vi inte ha det.
Kan du lova att det inte blir en rättslig cirkus till nästa år?
– Ja, jag kan lova att vi har tagit fram grunderna så de här frågorna ska kunna hanteras på ett korrekt, snabbt och bra sätt.
Vad har du att säga till värmlänningarna i dag?
– Jag har full förståelse för värmlänningarnas upprördhet, särskilt när två utredningar nu visat att vi har gynnsam bevarandestatus.
Sven-Erik Bucht framhåller flera gånger vikten av möjligheten till att kunna överklaga beslut om vargjakt.
– Slarvar vi på den punkten spelar det ingen roll vad regering och riksdag tycker.
Att överprövningarna kommer så nära inpå jakten – det är ju det som ställer till det. Kommer man kunna undvika det i framtiden?
– Framför allt kommer vi se till att ärendena behandlas skyndsamt av domstolarna. Sedan ska vi se över beslutsgången: när i tiden man ska fatta beslut kring eventuell vargjakt. Vi måste givetvis försöka tidigarelägga processen, så man får en korrekt hantering av de här frågorna.

Skribent

Martin Källberg

martin.kallberg@svenskjakt.se

Andra läser också

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Mina artiklar
Vi testar – på riktigt!
Svensk Jakts tester kan du lita på
Skriv en debattartikel
Här förs debatten i Jägarsverige
Provläs Svensk Jakt digitalt
Bläddra i senaste numret
Drömjakt
Här finns någonstans att jaga
Här kan du annonsera vapen
Annonstorget med allt från hundar till jaktvapen
Gott från vilt
Tips på hur du lagar vilt på bästa sätt

Senaste från Annonstorget

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev

Samtidigt på JaktPlay

Svensk Jakt på Instagram