måndag 28 september

Publicerad 19 oktober 2015 - 10:21

Mindre järvstam trots fler kullar

Järvstammen ligger strax under referensvärdet för gynnsam bevarandestatus som är 600 järvar. Foto: Kjell-Erik Moseid

Trots att det finns fler dokumenterade järvföryngringar den gångna vintern jämfört med året innan, är stammen troligtvis något mindre än tidigare. En första föryngring på nästan tio år har konstaterats i Gävleborgs län, meddelar Naturvårdsverket.

Den senaste inventeringen av järv under vårvintern 2015 gav ett resultat i Skandinavien på 160 föryngringar (honor med ungar). Av dessa dokumenterades 95 i Sverige. 2014 var antalet föryngringar i Sverige 86.
I Skandinavien finns det omkring 921 (793–1142) järvar 2015 och av dem finns 585 (481–758) i Sverige. Förra året var motsvarande siffror 647 (505–867) järvar.

Osäkerhet
Spannet visar på den osäkerhet som finns i populationsuppskattningen. Järvstammen ligger strax under referensvärdet för gynnsam bevarandestatus som är 600 järvar.
Maria Hörnell-Willebrand.– Det finns i likhet med tidigare år en viss osäkerhet i inventeringsresultaten. Det kan bero på både ofullständiga inventeringar och på naturlig variation i dödlighet och reproduktion, säger Maria Hörnell-Willebrand, chef på enheten för viltanalys på Naturvårdsverket.
– Samtidigt är det viktigt att vi förhåller oss till de kvalitetssäkrade inventeringsresultat som vi nu har, fortsätter hon.

Fler söderut
I skogslandet i Jämtland och Dalarna har järvarna blivit fler. För första gången sedan 2006 har järvföryngring också konstaterats i Gävleborgs län. Tidigare års inventeringsresultat visar också att järvens utbredningsområde sakta men säkert expanderat både österut och söderut.
I Norrbotten hittades också fler föryngringar i år jämfört med föregående år men antalet är färre än under toppåren 2010–2012. Eftersom inventeringsförhållandena lokalt längs fjällkedjan på svensk sida var svåra i år så finns det en viss osäkerhet i resultaten. I vissa områden är det inte heltäckande inventeringar, förklarar Naturvårdsverket i ett pressmeddelande.

Om inventeringen
Antalet järvar är en uppskattning där man utgår från medelvärdet av antalet föryngringar under en treårsperiod. Antalet dokumenterade föryngringar har minskat under ett par års tid och det förklarar nedgången i antalet individer trots att antalet föryngringar ökat i år igen.

Skribent

Marie Gadolin

marie.gadolin@svenskjakt.se

Andra läser också

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Mina artiklar
Drömjakt
Här finns någonstans att jaga
Vi testar – på riktigt!
Svensk Jakts tester kan du lita på
Provläs Svensk Jakt digitalt
Bläddra i senaste numret
Skriv en debattartikel
Här förs debatten i Jägarsverige
Här kan du annonsera vapen
Annonstorget med allt från hundar till jaktvapen
Gott från vilt
Tips på hur du lagar vilt på bästa sätt

Senaste från Annonstorget

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev

Samtidigt på JaktPlay

Svensk Jakt på Instagram