fredag 16 april

Publicerad 15 maj 2013 - 15:48

”Miljöministern talar för regeringen”

Det Lena Ek uttalar som miljöminister är regeringens ståndpunkt. Om det råder det inget tvivel och det känner åtminstone Naturvårdsverkets ledning till.
Det säger miljöministerns stabschef Mattias Johansson med anledning av de påståenden som gjordes under mötet i Västmanland (läs tidigare artikel här).

 

Enligt Mattias Johansson är regeringens inriktning för sitt fortsatta arbete att gynnsam bevarandestatus, GYBS, ska nås vid de nedre nivåerna av de siffror som Skandulv presenterade i sin rapport och som Naturvårdsverket hade med i sin bedömning av när vargstammen uppnått GYBS.

Lena Ek har varit väldigt tydlig med hur regeringen ser på Skandulvs underlag och vilken inställning regeringen har. Det understryks också i den debattartikel som samtliga allianspartier stod bakom och som publicerades i ett flertal medier, säger Mattias Johansson.

Kan då Naturvårdsverket fortsätta att hävda att 380 vargar som golv är det som gäller, i strid med regeringens inställning?

Gynnsam bevarandestatus för en art är inget politiskt beslut. Den är ett vetenskapligt värde som expertmyndigheten enligt Riksdagens beslut har att ta fram och hantera. Men regeringen har varit väldigt tydlig med hur man värderar rapporten från Skandulv, och det är åtminstone känt av Naturvårdsverkets ledning.

Inriktningen är att vargstammen ska ha gynnsam bevarandestatus och att det kan ligga i den lägre delen av spannet. Regeringen vill därmed ha en mindre men genetiskt starkare vargstam än vad som är fallet idag. Det är inget man kan uppnå på kort sikt, men med de genetiska förstärkningar som Naturvårdsverket fått i uppdrag att genomföra är det ett fullt möjligt mål, säger Mattias Johansson.

 

Läs mer:

Ökad förvirring om mål för vargstammen

Skribent

Svensk Jakt

webbredaktionen@svenskjakt.se

Andra läser också

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Mina artiklar
Här kan du annonsera vapen
Annonstorget med allt från hundar till jaktvapen
Vi testar – på riktigt!
Svensk Jakts tester kan du lita på
Provläs Svensk Jakt digitalt
Bläddra i senaste numret
Gott från vilt
Tips på hur du lagar vilt på bästa sätt
Skriv en debattartikel
Här förs debatten i Jägarsverige
Drömjakt
Här finns någonstans att jaga

Senaste från Annonstorget

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev

Samtidigt på JaktPlay

Svensk Jakt på Instagram