lördag 10 december

Miljöhänsyn i skogsbruk fungerar

En grupp träd som lämnats kvar vid avverkning. Foto: Jörgen Rudolphi

Att lämna en del träd vid avverkning ökar möjligheterna för vissa känsliga arter att överleva jämfört med traditionell kalhuggning. Det visar forskare vid SLU i den första studien där rödlistade arter följts före och efter avverkning.

Marie Gadolin Publicerad 28 november 2013 - 10:41

Vid en inventering av skogar i Hälsingland som gjordes för drygt tio år sedan hittade forskarna en hel del rödlistade mossor och lavar. När samma områden återinventerades några år efter att de hade avverkats, fanns en hel del av de rödlistade arterna kvar på enskilda träd och i träddungar som lämnats. Däremot hade de nästan helt försvunnit från de kala, öppna ytorna, det vill säga så som det ser ut efter en traditionell kalhuggning.

Lagkrav

I dag är det ett lagkrav att skogsägare ska ta hänsyn till den biologiska mångfalden genom att lämna en del träd vid varje slutavverkning. Denna typ av miljöhänsyn är också något som de certifierade skogsägarna måste lägga stor vikt vid. Mer än 70 procent av alla skogsägare i Sverige är anslutna till något av de två certifieringssystem som finns.
– Vår studie är den första som i detalj följer rödlistade arter från tiden före avverkning och in i hyggesfasen. Den ger ett kvitto på att miljöhänsynen är bra för i alla fall vissa känsliga arter jämfört med hur man gjorde tidigare. Att lämna träd vid avverkningen gör alltså nytta eftersom arterna har mycket större chanser att överleva, säger Jörgen Rudolphi, forskare vid institutionen för ekologi vid Sveriges lantbruksuniversitet.

Större områden

Men det finns arter som kräver mycket större skyddade skogsområden för att kunna överleva. Miljöhänsynen inom skogsbruket måste därmed kompletteras med reservat. Dessutom har vissa av de undersökta skogarna troligtvis aldrig utsatts för kraftiga huggningsingrepp tidigare. Då hade de antagligen inte haft samma mångfald av rödlistade mossor och lavar. Bolaget som äger skogen tog också större hänsyn vid avverkningen än vad som krävs enligt Skogsvårdslagen.
– Det finns en del frågor kvar att besvara om hur hänsynen ska utformas för att få bästa effekt. Till exempel hur stora dungarna måste vara och hur ska de placeras. Det är heller inte klart vad som händer på ännu längre sikt i dessa skogar, säger Jörgen Rudolphi.

Fakta

Rödlistade arter är sådana arter som riskerar att minska kraftigt eller dö ut, till exempel på grund av skogsbruk.

Kommentera artikeln

Vad tycker du? Här kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Du behöver skapa ett konto och logga in först.
Tänk på att hålla god ton, inte byta ämne och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.
Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort.
Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen Svenskjakt.se.

Visa kommentarer

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Mina artiklar

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev

Svensk Jakt på Instagram