måndag 8 mars

Publicerad 15 maj 2013 - 16:38

Mardrömmen fortsätter

Mardrömmen fortsätter för syskonen Berit och Tommy Gustafsson från Bollnäs, som förvarade sina skjutvapen hos sin far och förlorade rätten att inneha vapnen. Men trots åtalsunderlåtelse har syskonen ännu inte fått tillbaka vapnen.

Svensk Jakt skrev om fallet för ett år sedan. Det var i april 2010 som Gävleborgspolisen skickade ut ett brev till Berits och Tommys far Stig Gustafsson. Polisen skulle komma ut ett par veckor senare och kontrollera hur han förvarade sina vapen. Syskonen Berit och Tommy Gustafsson förvarade sedan 1993 sina vapen hemma hos sin far eftersom det också var där de hade sin jaktmark. De hade inte en tanke på att förvaringen stred mot lagen eftersom skåpet är godkänt. Men så enkelt var det inte.

 

Tre uniformerade poliser

Fyra veckor efter inspektionen kom tre uniformerade polismän hem till Stig Gustafsson och beslagtog Berits och Tommys vapen samt tillhörande ammunition. Anledningen var att de utan tillstånd förvarat sina vapen hos någon annan. Att gevären förvarades i ett godkänt vapenskåp spelade ingen roll. Polisen ansåg att syskonen var olämpliga att inneha skjutvapen och meddelade att de riskerade böter eller till och med fängelse för brott mot vapenlagen.

 

Suttit i förhör

Turerna i ärendet har sedan varit många. Syskonen har till exempel suttit i polisförhör och anlitat en advokat för att driva ärendet åt dem. Berit är fortfarande aktiv jägare, men hon missade förra höstens jakt på grund av det inträffade. Nu på senvintern kom äntligen ett besked från åklagaren om åtalsunderlåtelse.

Åklagaren fann vårt brott så ringa att han inte ens ville kalla det för brott utan snarare förseelse och att vi därför inte skulle dömas till vare sig böter eller fängelse, berättar Berit Gustafsson.

 

Inte så enkelt

Hon andades ut och trodde att mardrömmen var över och började leta vapenskåp. Men så enkelt var det inte.

Då dök en avi om ett rekommenderat brev upp från polisen och där stod att jag och Tommy inte är lämpliga att inneha tillstånd för skjutvapen eftersom vi inte kan läsa lagen. Det spelar tydligen ingen roll under vilka omständigheter allt detta uppdagades eller vilka vi är eller hur vapnen förvarades. Allt var ju rätt fast på fel adress och allt skedde på okunskap från vår sida, berättar en förtvivlad Berit Gustafsson.

 

Min tro på rättssamhället är borta

Nu har syskonen genom sin advokat Jan Nyman överklagat polisens beslut till förvaltningsrätt. I överklagan har bland annat referenser från arbetsgivare och jaktledare bifogats.

Men min tro på rättssamhället är borta. Jag var övertygad om att sunda förnuftet skulle segra, men nu har det gått över ett år och fortfarande har vi inte nått en lösning. Man kan också undra hur mycket det här ärendet kostat samhället, funderar Berit Gustafsson.

 

Polisen sysslar med trams

Advokat Jan Nyman driver ärendet för syskonen Gustafsson räkning och han är hoppfull.

Jag har arbetat med många vapenärenden genom åren. Jag vet att det brukar löna sig att överklaga och att det finns fog för att vara optimistisk, säger Jan Nyman.
Han är inte förvånad över vare sig att -polisen driver ärendet till sin spets eller att det tar så lång tid.

Här i Hälsingland driver polisen alltid vapenärenden så långt det går. Ärendena är dock inte prioriterade i förvaltningsrätten, så det brukar ta tid innan de tas upp, säger Jan Nyman.

För tre månader sedan överklagades polisens beslut till förvaltningsrätten. Skulle det bli ett negativt besked även där vill han driva det vidare till kammarrätten.

Polisen sysslar med trams och jag är optimistisk över utgången, säger Jan Nyman.
Skulle syskonen förlora i båda instanser mister de rätten att inneha skjutvapen, vanligen i två till fem år.

Jan Nyman råder alla som hamnar i liknande ärenden att överklaga polisens beslut och ta juridisk hjälp.

Ta hjälp av en jurist som kan gången i vapenärenden. Min erfarenhet är att det absolut brukar löna sig.

 

Förlorade licenserna hade vapnen hos pappa

Skribent

Svensk Jakt

webbredaktionen@svenskjakt.se

Andra läser också

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Mina artiklar
Här kan du annonsera vapen
Annonstorget med allt från hundar till jaktvapen
Skriv en debattartikel
Här förs debatten i Jägarsverige
Drömjakt
Här finns någonstans att jaga
Vi testar – på riktigt!
Svensk Jakts tester kan du lita på
Provläs Svensk Jakt digitalt
Bläddra i senaste numret
Gott från vilt
Tips på hur du lagar vilt på bästa sätt

Senaste från Annonstorget

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev

Samtidigt på JaktPlay

Svensk Jakt på Instagram