fredag 7 augusti

Publicerad 28 januari 2015 - 08:56

Många vargar kvar i reviren

Jägarna har under tolv dagar lagt ner ett enormt arbete för att nå resultat. Foto: Olle Olsson

Jägareförbundet Värmland anser att vargjakten måste fortsätta om målet att helt tömma reviren på varg ska hållas.

Efter tolv dagars jakt har licensen på 24 vargar i Värmland fyllts. Den sista vargen sköts i Forshagareviret. Erfarenheterna från det intilliggande så kallade Gårdsjöreviret talar för att vi måste utveckla varginventeringen, anser Jägareförbundet Värmland.
– Vi har skjutit elva vargar i ett område där det enligt den schablon som använts ska finnas sex vargar. Tyvärr ser det lika illa ut i stora delar av Värmland. Det är betydligt fler vargar än de i medeltal sex man utgått ifrån. Jaktledarna i de fyra revir som vi jagat i menar att det finns sammanlagt cirka 11–15 vargar kvar i de två jaktområdena, säger Lennart Johannesson, ordförande i Jägareförbundet Värmland, i ett pressmeddelande.
Efter tolv dagars jakt sköts under tisdagen den 24:e och sista vargen på licenstilldelningen. Vi måste nu dra erfarenhet av jakten. Erfarenheterna visar att såväl förvaltning som inventeringsmetoder måste förbättras. Men framför allt måste grunderna för hur tilldelningen för jakt ses över, menar Jägareförbundet Värmland.

Ohållbar situation
I ett läge där vargstammen fram till nu tillåtits växa okontrollerat har vi fått en ohållbar situation. Vi har revir som krymper, flera revir inom tidigare kända revir och troligen vargar som rör sig inne i reviren utan att för den skull tillhöra flockarna i området, skriver man i pressmeddelandet.
Erfarenheterna från tolv dagars jakt tyder också på att vi närmar oss ett akut läge i alla andra viltstammar. Rester efter vargdödade älgar och rådjur är det gott om, men få spår efter levande djur, vilket tyder på ett hårt uttag från i första hand varg. Jägarna har sett fler vargspår än klövviltspår i vissa områden.
– Viltstammarna är på flera håll på väg att krascha, samtidigt som vargstammen fortsätter att växa i Värmland. Det är en fullständigt ohållbar situation, säger Lennart Johannesson.

Utökad licens
Jägareförbundet Värmland kommer nu att jobba för utökad licens i de områden där jakt varit tillåten. Ska målet att helt tömma dessa revir på varg hållas så måste jakten fortsätta. Alla pratar om adaptiv förvaltning och vad kan vara mera adaptivt än att direkt anpassa tilldelning efter verkligheten. Det är också viktigt att påpeka att Värmlands förvaltningsplan för varg anger att stammen ska minska redan i år.
– I ett läge där vi ser att det finns betydligt mer varg än beräknat är fortsatt jakt i de utpekade reviren den enda vettiga lösningen, säger Lennart Johannesson.

Tackar jägarna
Han riktar samtidigt ett stort tack till alla jägare, som under de tolv dagar jakten pågått lagt ner ett enormt arbete och många timmar för att nå resultat. Jägareförbundet Värmland påminner även om att rapportera alla kvarvarande vargar till Länsstyrelsen direkt eller via rovobs.se.
– Vi har lärt oss mycket. Vi har samarbetat med grannlagen och vi har ökat kunskaperna kring vargjakt. Vi har dessutom lärt ett antal vargar att undvika människor. Vargarna har blivit skyggare, avslutar Lennart Johannesson pressmeddelandet.

Skribent

Marie Gadolin

marie.gadolin@svenskjakt.se

Andra läser också

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Mina artiklar
Vi testar – på riktigt!
Svensk Jakts tester kan du lita på
Gott från vilt
Tips på hur du lagar vilt på bästa sätt
Skriv en debattartikel
Här förs debatten i Jägarsverige
Drömjakt
Här finns någonstans att jaga
Provläs Svensk Jakt digitalt
Bläddra i senaste numret
Här kan du annonsera vapen
Annonstorget med allt från hundar till jaktvapen

Senaste från Annonstorget

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev

Samtidigt på JaktPlay

Svensk Jakt på Instagram