fredag 30 juli

Publicerad 15 maj 2013 - 16:11

LRF startar projekt för minskad vildsvinsstam

Vidsvinens skador på jordbruket får nu LRF Sydost att starta ett projekt med syftet att minska vildsvinsstammen. Med stöd från två leaderområden i Småland vill man fokusera på kunskapsutbyte och samverkan för att därigenom nå ökad avskjutning.

Projektledaren Ulf Rosander berättar om hur lantbrukarna i Kalmar, Blekinge, Kronoberg, Jönköping med flera sydsvenska län upplever accelererande problem med vildsvinsskador.

Vi får varje vecka ta emot många samtal från frustrerade lantbrukare och markägare. Utan att överdriva kan man säga att det är ruskigt stora problem med den växande vildsvinsstammen, säger Ulf Rosander.

Pilotområden utses
LRF har sökt medel ur samtliga Leaderområden i Småland och Blekinge. Två har nappat på idén om ett vildsvinsprojekt Leader Linné där bland annat Växjö, Markaryd och Värnamo ingår, samt Leader mitt i Småland där den del som omfattar Högsby kommun har anslutit sig.

Ulf Rosander.

I områdena ska pilotområden utses där markägare, jägare och arrendatorer ska erbjudas kurser. Först hålls en baskurs utifrån materialet Vildsvin i samverkan. Därefter kommer utbildningarna i effektiv jakt, kötthantering och juridik. Det kan också bli aktuellt med studieresor till länder med större erfarenhet av vildsvinsförvaltning än vi, säger Ulf Rosander.

Han betonar att samverkan mellan intressena är ett nyckelord i projektet.

Det är en förutsättning för att lyckas.

Var pilotområdena ska finnas eller hur stora de kommer att bli är ännu inte bestämt. Efter att informationsmöten har hållits inom de två leaderområdena i höst räknar Ulf Rosander med att det ska ta fastare form.

Man kan tänka sig ett älgskötselområde eller kanske en by där markägare, jägare och arrendatorer går samman för att byta kunskaper och erfarenheter och utprova metoder. Jag kan också tänka mig att vi har olika storlek på områdena för att därigenom kunna klarlägga om stort eller mindre är att föredra, säger Ulf Rosander.

Svar i enkät
Han är övertygad om att något måste göras omgående för att minska vildsvinens antal. En enklare enkät som LRF genomfört pekar på att många upplever växande problem.

De flesta beskriver en kraftig ökning som går hand i hand med skadorna. Nu sitter inte smålänningar och blekingar och rullar tummarna, utan försöker göra något åt problemet. Men det finns de som säger att de inte orkar längre, fysiskt och psykiskt blir det för mycket helt enkelt, säger Ulf Rosander.

Skribent

Svensk Jakt

webbredaktionen@svenskjakt.se

Andra läser också

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Mina artiklar
Drömjakt
Här finns någonstans att jaga
Provläs Svensk Jakt digitalt
Bläddra i senaste numret
Här kan du annonsera vapen
Annonstorget med allt från hundar till jaktvapen
Gott från vilt
Tips på hur du lagar vilt på bästa sätt
Vi testar – på riktigt!
Svensk Jakts tester kan du lita på
Skriv en debattartikel
Här förs debatten i Jägarsverige

Senaste från Annonstorget

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev

Samtidigt på JaktPlay

Svensk Jakt på Instagram