måndag 15 augusti

Publicerad 15 maj 2013 - 15:25

LRF-intressen dominerade jaktstämma

Jägareförbundet Kronobergs länsstämma blev en lätt surrealistiskt tillställning. Mötesdeltagare med starka intressen i LRF dominerade debatten om vildsvinen i sådan omfattning att man kunde tro sig vara på en sammankomst för bondekooperationen istället för på ett jägarmöte.

 

Så fort stämmans ordförande, Nils Posse, släppte ordet fritt i frågan om förkortad jakttid på vuxna vildsvin hoppade Stefan Runesson, Gemla, upp ur sin stol.

Och enligt Runesson var det knappast någon hejd på den katastrof som skulle drabba den kronobergska landsbygden om jakttiden på vuxna vildsvin avslutades 31 januari i stället för två veckor senare.

Jägarna omyndigförklaras. Det behövs inte fler regler. Jakten sköts på ett etiskt bra sätt. Enda syftet är att det ska bli mindre möjlighet att skjuta vuxna vildsvin, och det är synd att styrelsen kommer med detta nu när vi ska samverka för att komma till rätta med vildsvinsförvaltningen.

 

Reglerna finns redan

Jaktvårdskonsulent Elias Turesson som styrelsen skickat fram för att motivera förslaget underströk att det inte fanns några motsättningar när det gällde vildsvinsskadorna.

Det här förslaget, liksom det att inte skjuta bort modersuggan innan kultingarna är stora nog, är till för att få en bättre förvaltning och därmed minskade skador. Jag är övertygad om att vi aldrig kommer att klara att förvalta vildsvinen om vi inte jagar dem på ett etiskt korrekt sätt.

Elias Turesson ifrågasatte också Runessons argument om att det inte behövs fler regler.

Vi har ju jakttider på vildsvin. Det här är frågan om att flytta ett datum två veckor, och man kan knappast säga att det innebär ett utökat regelverk. Dessutom propagerar ju LRF Sydost för att helt förbjuda utfodring, något som sannerligen är en ny regel. Men det hörs det inga protester mot från Stefan Runesson.

Fler mötesdeltagare som också sa sig vara lantbrukare yrkade på att förslaget skulle röstas ner. Peter Eriksson, Berg, tog vildsvinsskadorna i sin hembygd som motivering till varför jakttiden på vildsvin inte skulle kortas. Han underströk också samverkan mellan jägare och lantbrukare.

Två hårda vintrar och ett ökat jakttryck har hållit tillbaka vildsvinsstammen. Ändå har vi stora skador. Jägarna måste ha med sig lantbrukarna för att lösa det här.

 

Jämn votering

Trots att Elias Turesson vid flera tillfällen upprepade beskedet om att styrelsen var väl medveten om vildsvinens härjningar och att målet var att minska dessa, samtidigt som etiken i jakten ökar, fortsatte flera mötesdeltagare att måla förslagen i svart.

Elias Turesson fick också stå i stort sett ensam som försvarare av förslagen. Styrelsens Frederik Kjellsson gjorde ett par inhopp för att möta vissa argument, men från ombuden som stödde förslagen var det tyst.

Och allt eftersom diskussionen pågick blev det allt mer uppenbart att det var en samlad aktion, från ett antal ombud samt andra mötesdeltagare med starka intressen i LRF, för att skjuta förslagen i sank.

Något man kan säga lyckades. Vid en något omständlig voteringsprocess förlorade styrelsens förslag om kortad jakttid med siffrorna 20 mot 19.

Jägareförbundet Kronobergs ordförande Lennart Haraldsson var ändå inte besviken när stämman avslutades.

Nej, jag är inte det. Att inte alltid få igenom sina förslag är något man får räkna med i en demokratisk organisation. Vi har med detta lyft frågan om etiken i vildsvinsjakten, och det finns absolut ingen anledning att sluta diskutera den. Tvärt om.

 

Läs mer:

Strid på kniven på Kronobergs länsstämma

Motioner om vildsvin upprör lantbrukare

Skribent

Svensk Jakt

webbredaktionen@svenskjakt.se

Kommentera artikeln

Vad tycker du? Här kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Du behöver skapa ett konto och logga in först.
Tänk på att hålla god ton, inte byta ämne och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.
Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort.
Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen Svenskjakt.se.

Visa kommentarer

Andra läser också

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Mina artiklar
Skriv en debattartikel
Här förs debatten i Jägarsverige
Drömjakt
Här finns någonstans att jaga
Vi testar – på riktigt!
Svensk Jakts tester kan du lita på
Gott från vilt
Tips på hur du lagar vilt på bästa sätt
Här kan du annonsera vapen
Annonstorget med allt från hundar till jaktvapen
Provläs Svensk Jakt digitalt
Bläddra i senaste numret

Senaste från Annonstorget

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev

Samtidigt på JaktPlay

Svensk Jakt på Instagram