måndag 28 september

Publicerad 13 juni 2014 - 08:40

Lotta & Leif: En succé för SVT

I programmet lärde sig Lotta Lundgren jaga av Leif GW Persson. Foto: Bertil Lundvik

Tv-serien ”På jakt med Lotta och Leif” har hittills bara sänts på webben, men i höst kommer serien även att sändas i ”riktiga” SVT1.

Malin Björkman-Widell. Foto: Magnus RydholmMalin Björkman-Widell på SVT:s dokumentärredaktion har producerat tv-serien ”På jakt med Lotta och Leif”, som Svensk Jakt skrivit om tidigare.
Efter arbetet med programserien har Malin Björkman-Widell själv fått blodad tand vad gäller jakt, och är i dagarna i färd med att själv ta jägarexamen. Svensk Jakt fångade henne i en paus mellan teorilektioner och skytteträning.
– Responsen har varit mycket positiv, klart över förväntan. Serien har ju hittills enbart sänts i SVT Flow, och det gör tittarsiffrorna ännu mer positiva, säger Malin Björkman-Widell.
Det vanliga är att ett program eller serie sänds i både broadcast-tv (SVT:s ”vanliga” kanaler) – och på webben, och på det sättet ger draghjälp åt sig själv i två olika kanaler. Så har alltså inte varit fallet här. Snarare har Lotta och Leifs jaktäventyr fungerat som motorn för SVT Flow, som är statstelevisionens nya plattform på webben.
– Lotta och Leif har varit dragloket i SVT Flow så här långt, berättar Malin.
Sista avsnittet i serien släpptes den 4 juni. Per den 8 juni hade hela serien haft 585.767 starter, vilket är det mått man använder för att mäta tv-tittande på webben.

• Utöver tittarsiffrorna, vilka reaktioner har programmet fått?
– Nästan uteslutande positiva. Jag tror att anledningen till framgången är ett brett tilltal, men även inbitna jägare verkar gilla det. I serien tar vi även upp de mer problematiska sidorna, känslorna inför att döda djur och så vidare. Jag tror att många jägare, när de ser detta, påminns om vad de upplevde och kände när de var nybörjare.

• Innan den här serien kom var det ett bra tag sedan det kom någon större satsning från SVT där jakt fanns med som en naturlig del. Är det en kursändring vi ser nu?
– Det kan kanske vara så att det skett – och sker – en förändring vad gäller inställningen till jakt. Alla som är lite pålästa inser ju att jakt och viltvård har ett stort värde, att det inte endast handlar om att döda djur utan om att vårda vår natur. Det stora och positiva gensvaret på den här tv-serien visar i alla fall att det finns ett stort intresse för jakt, säger Malin Björkman-Widell.

• Innebär det att vi kan få se mer jakt i SVT framöver?
– Berättelsen om Lotta Lundgrens resa in i jaktens värld är färdig, den går inte att berätta mer om. Men vi får väl se efter hösten, när serien sänts. Det kanske kan bli något annat om jakt framöver.
”På jakt med Lotta och Leif” kommer nu alltså att sändas i SVT1 i höst.
– Inget är spikat ännu, men preliminärt kommer serien att sändas i SVT1 med start i september, säger Malin Björkman-Widell.

Skribent

Marie Gadolin

marie.gadolin@svenskjakt.se

Andra läser också

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Mina artiklar
Skriv en debattartikel
Här förs debatten i Jägarsverige
Drömjakt
Här finns någonstans att jaga
Vi testar – på riktigt!
Svensk Jakts tester kan du lita på
Provläs Svensk Jakt digitalt
Bläddra i senaste numret
Här kan du annonsera vapen
Annonstorget med allt från hundar till jaktvapen
Gott från vilt
Tips på hur du lagar vilt på bästa sätt

Senaste från Annonstorget

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev

Samtidigt på JaktPlay

Svensk Jakt på Instagram