torsdag 4 mars

Publicerad 15 maj 2013 - 16:39

Lodjur skjutet i fårhage i Uppland

Ett lodjur har skjutits i en fårhage i Örsundsbro mellan Uppsala och Enköping.
Allt tyder i nuläget på att det rör sig om ett klockrent fall av paragraf 28, säger polisens utredare Gunnar Skoglund.

Den 29 april gick en kvinna ut i fårhagen för att flaskmata sina lamm. När hon kom ut var fåren mycket oroliga och hon fick syn på ett lodjur som befann sig inne i hagen. Kvinnan sprang in och hämtade sin man, som tog med sig ett gevär.

När de kom ut i hagen hade lodjuret dödat ett får.

Mannen uppger att lodjuret hade bitit sig fast över halsen på ett av fåren. Han försökte då förgäves skrämma lodjuret, men till sist sköt han lodjuret, säger Gunnar Skoglund.

Mannen ringde själv till polisen och anmälde vad som hade hänt. Eftersom det rör sig om ett stort rovdjur inleddes en förundersökning om misstänkt grovt jaktbrott och mannens vapen beslagtogs.

  Allt talar i nuläget för att det rör sig om ett klockrent fall av paragraf 28. Det är åklagaren som beslutar om åtal ska väckas, men jag vet att mannen fått tillbaka sitt vapen och det mesta tyder i nuläget på att fallet läggs ner, säger Gunnar Skoglund.

Bland annat har ull hittats i lodjuret klor men både får och lodjur har transporterats till Statens Veterinärmedicinska Anstalt för undersökning.

  Vi får svaret från dem om en eller ett par veckor, säger Gunnar Skoglund.

Här sköts lodjuret


Visa större karta

Fakta paragraf 28

28 § Om något av rovdjuren björn, varg, järv eller lo angriper tamdjur eller om det finns skälig anledning att befara ett sådant angrepp, får åtgärder vidtas för att skrämma bort rovdjuret.
Rovdjur som avses i första stycket för dödas av ett tamdjurs ägare eller vårdare för att skydda tamdjuret
1. när rovdjuret angriper och skadar tamdjuret eller om det är uppenbart att ett sådant angrepp är omedelbart förestående,
2. om det finns skälig anledning att befara ett angrepp på tamdjuret och dödande sker i omedelbar anslutning till att rovdjuret har angripit och skadad eller dödat tamdjur, eller
3. om rovdjuret befinner sig inom inhägnat område avsett för skötsel av tamdjuret och det finns skälig anledning att befara ett angrepp där.

Rovdjuret får bara dödas när det inte går att skrämma bort rovdjuret eller på något annat sätt avbryta eller avvärja angreppet.

Åtgärder enligt andra stycket 3 får, när det gäller lo, vidtas även för att skydda vilt som hålls i vilthägn eller liknande anläggning enligt 41 a §.

28 a §. Åtgärder enligt 28 § andra-fjärde stycket får även vidtas av annan som handlar på uppdrag av ägaren eller vårdaren för att skydda jakthund som används i jaktlag, tamdjur som befinner sig inom inhägnat område avsett för skötsel av tamdjuret eller vilt som hålls i vilthägn eller liknande anläggning enligt 41a §. Detsamma gäller när uppdrag saknas men den som vidtar åtgärden har skälig anledning att anta att ett sådant skulle ha lämnats om det funnits möjlighet till det.

Skribent

Svensk Jakt

webbredaktionen@svenskjakt.se

Andra läser också

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Mina artiklar
Här kan du annonsera vapen
Annonstorget med allt från hundar till jaktvapen
Skriv en debattartikel
Här förs debatten i Jägarsverige
Drömjakt
Här finns någonstans att jaga
Gott från vilt
Tips på hur du lagar vilt på bästa sätt
Vi testar – på riktigt!
Svensk Jakts tester kan du lita på
Provläs Svensk Jakt digitalt
Bläddra i senaste numret

Senaste från Annonstorget

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev

Samtidigt på JaktPlay

Svensk Jakt på Instagram