tisdag 26 oktober

Publicerad 12 februari 2015 - 16:31

Lockade vilt till en hektar – dömd till dagsböter

Den dömde hade annonserat ut vildvinsjakter på Blocket. Marken där jakten ägde rum var bara en hektar. Foto: Olle Olsson

En fastighetsägare utanför Hallsberg döms av Örebro tingsrätt till dagsböter för jaktbrott efter att ha lockat vilt från grannmarken. På ett hektar har han haft åtel och jakttorn, och arrangerat jakter för betalande jaktgäster.

På den aktuella fastigheten – som med sina ett hektar närmast kan betraktas som en tomt – har ägaren inte bara anlagt åtel med belysning och jakttorn, han har också sålt jakter genom att annonsera på Blocket.
I åtalet konstaterar åklagaren att fastigheten i stort sett endast består av en gräsmatta, att den inte kan försörja något vilt och att den därför är olämplig att jaga på.
Trots det har fastighetsägaren bedrivit jakt i organiserade former och vid ett flertal tillfällen annonserat ut jakter på Blocket.

Tio jägare
Under rättegången förnekade fastighetsägaren brott. Han har inte haft något uppsåt att locka vilt från annans jaktområde. Utläggningen av foder var i viltvårdande syfte och för att hålla vildsvin borta från gräsmattan.
Jakttornet var uppsatt för att vara till hjälp när något enstaka vildsvin skulle skjutas i avskräckande syfte. Han hävdade också att vildsvin och hjortar som kom till foderplatsen gjorde det från hans mark.
Fastighetsägaren berättade att han haft tio betalande jägare, som han fått kontakt med genom annonsering. Att jaga kostade 1 000 kronor per person och vaknatt. I priset ingick att jägaren fick ta med sig ett fällt vildsvin.
Han trodde inte att han gjorde något olagligt eftersom han hade småviltjakten på marken. Något som han kollat upp. Han hade också ringt till Jägareförbundet för att försäkra sig om att det gick bra att anlägga en åtel och skjuta vildsvin från jakttorn. Då hade han inte sagt något om markens storlek.

Högar med foder
Det hela uppdagades när jaktarrendatorn på marken som omger tomten (100×100 meter med två hus och en väg) märkte att vilttillgången blivit sämre. I tingsrätten berättade han att de vuxna dovhjortarna blev färre och att det endast fanns kalvar kvar.
När fastighetsägaren vid ett tidigare tillfälle frågat om det var okej att han sköt två vildsvin hade han svarat att han i så fall skulle göra en polisanmälan eftersom fastigheten var för liten för att bära ett sådant vilt.
I samband med ett utbildningstillfälle hos Jägareförbundet fick han kunskap om att det såldes jakter på den lilla marken. Två jägare hemmahörande i Stockholm berättade då att de jagat vildsvin där, och att de hittat jakten genom annonser på Blocket.
Han började bevaka vad som hände på tomten. Under tiden som åtalet avser, åren 2011 och 2012, såg han stora högar med äpplen, morötter och potatis i närheten av jakttornet där det också fanns belysning. Där fanns också majs, och en del av fodret var till och med utlagt på hans egen jaktmark.

Hämtat vildsvin
Under utredningen framkom att ett eftersök genomförts på grannmarken då ett påskjutet vildsvin spårades upp och avlivades. Jaktgästerna, som inte visste hur stor fastigheten var som de jagade på, fick ta med sig vildsvinet. Något som de vittnade om i tingsrätten.
Tingsrätten dömde fastighetsägaren till 100 dagsböter för brott mot jaktlagen vad gäller lockande av vilt.
Minst tio jägare har fällt ungefär fem vildsvin från ett jakttorn och en åtel belägna en mycket kort sträcka från närmaste fastighetsgräns, skriver tingsrätten som konstaterar att det är ställt utom allt rimligt tvivel att fastighetsägaren uppsåtligen och utan lov lockat vilt från annans jaktområde.
Han friades däremot för att ha tillägnat sig vildsvinssuggan som spårades och sköts på grannmarken. Åklagaren hade i det fallet inte kunnat visa att det var ett brott begånget.
Men, eftersom fastighetsägaren erkände de faktiska omständigheterna får jakträttsarrendatorn på grannmarken 2 500 kronor i ersättning för den skjutna vildsvinssuggan.
Fastighetsägaren döms också för vapenbrott då han innehaft en ljuddämpare som han inte haft licens för.

Skribent

Daniel Sanchez

daniel.sanchez@svenskjakt.se

Kommentera artikeln

Vad tycker du? Här kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Du behöver skapa ett konto och logga in först.
Tänk på att hålla god ton, inte byta ämne och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.
Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort.
Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen Svenskjakt.se.

Visa kommentarer

Andra läser också

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Så maxar du Svensk Jakts app

Mest läst

Mina artiklar
Vi testar – på riktigt!
Svensk Jakts tester kan du lita på
Provläs Svensk Jakt digitalt
Bläddra i senaste numret
Drömjakt
Här finns någonstans att jaga
Gott från vilt
Tips på hur du lagar vilt på bästa sätt
Här kan du annonsera vapen
Annonstorget med allt från hundar till jaktvapen
Skriv en debattartikel
Här förs debatten i Jägarsverige

Senaste från Annonstorget

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev

Samtidigt på JaktPlay

Svensk Jakt på Instagram