tisdag 7 februari

Länsordförande befarar medlemsras

För många av representanterna för Jägareförbundets länsföreningar är torsdagen den 22 september en allvarstyngd dag. I eftermiddag hålls nämligen en extrainsatt nationell ordförandekonferens, där man ska diskutera vägen framåt i vargfrågan.
Om vi inte kan enas om kraftfulla åtgärder kan förbundet tappa 10.000 medlemmar idag, säger Karl-Evert Hellsén, ordförande i Jägareförbundet Gävleborg.

Svensk Jakt Publicerad 15 maj 2013 - 16:33

 

I eftermiddag samlas representanter för Jägareförbundets 22 länsföreningar på förbundets nationella kansli Öster Malma. Detta för att hålla ett samråd i vargfrågan, efter regeringens besked den 17 augusti att stoppa licensjakten på varg, och lyfta bort taket på maximalt 210 individer i landet.

 

”Viktigaste mötet”

Gävleborg är ett av de län där konsekvenserna av vargens utbredning synts tydligast. Därför är länsföreningens ordförande Karl-Evert Hellsén laddad inför dagens möte.

 

Karl-Evert Hellsén.

Det här är nog det viktigaste mötet med Jägareförbundet som jag varit med om. Jag har varit ordförande i Gävleborg i nio år och suttit i länsföreningens styrelse sedan 1996, och det är faktiskt lite ödesmättat idag. Jag har fått klara direktiv från mina medlemmar om att vi inte kan dalta längre, säger Karl-Evert Hellsén.

Många medlemmar hänger i luften just nu. Om de känner att Jägareförbundet inte agerar tillräckligt kraftfullt idag så kommer de att lämna oss, så enkelt är det. Vi kan förlora 1.000 medlemmar enbart i Gävleborg om vi inte kan enas om kraftfulla åtgärder, det har jag förstått på alla de samtal jag fått under den senaste tiden, säger Karl-Erik Hellsén.

 

Förslag från Västra Götaland

I Västra Götaland har de tre länsföreningarna Södra Älvsborg, Skaraborg och Västra Götaland Väst enats om en gemensam linje. Den har sex huvudpunkter:

att inte fortsätta medverka vid inventering av varg

att inte organisatoriskt delta i skyddsjakt på varg

att inte medverka till att föra fram och/eller förankra vargpolitiken

att inte acceptera utsättning av varg i länet

att alla alfadjur ska märkas

krav på full ersättning för vargdödade hundar enligt värdering av Svenska Kennelklubben (alltså inte som idag, med en maximal ersättning på 20.000 kronor)

 

Västra Götalands förslag påminner om det sexpunktsprogram som Jägareförbundet Västmanland lade fram förra veckan. I Västmanland ingick i uttalandet även att länsföreningen inte kan ta ansvar för eftersök i svåra situationer i områden där det finns varg.

 

Köper Västmanlands modell

Tore Stening sitter i styrelsen för Västra Götaland Väst och representerar länsföreningen vid torsdagens extrainsatta möte om vargen.

Vi köper Västmanlands modell. Men det är dags att reagera, det är helt klart. Vi har stått upp för regeringens rovdjurspolitik och kompromissat, men inte fått någonting för det. Därför måste vi självklart sätta ner foten ordentligt, säger Tore Stening.

 

Läs tidigare artiklar:

Västmanlands jägare mötte statssekreterare

Västmanlands jägare sätter ner foten

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Mina artiklar

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev