fredag 7 maj

Publicerad 15 maj 2013 - 16:16

Kulfång knepig fråga för Göta hovrätt

Två helt motsatta uppfattningar stod mot varandra när hovrättsförhandlingarna mot en älgjägare avslutades på måndagen. Medan försvaret hävdade att jägaren haft ett fullgott kulfång, menade åklagaren att jägaren skjutit längs en väg utan kulfång, något som ledde till en 71-årig skidåkares död.

 

I slutet av december friade en oenig tingsrätt i Växjö jägaren från anklagelsen om vållande till annans död. Enligt rättens majoritet gick det inte att påvisa att jägaren varit oaktsam. Rättens ordförande var av en annan mening.

Inte oväntat överklagades domen till Göta hovrätt där förhandlingar hölls under måndagen.

Hovrätten fick se och lyssna på inspelade förhör med den åtalade, med hundföraren som var med när skottet föll samt med jaktvårdskonsulent Elias Turesson som vittnade som sakkunnig. En film från tingsrättens syn på platsen spelades också upp.

I grunden är alla överens om vad som inträffade den där ödesdigra dagen utanför Ljungby under älgjakten 2010.

En ko med kalv kom på gångstånd mot jägaren och hundföraren som tagit pass vid en skogsbilväg. När älgarna passerat vägen sköt jägaren kalven i halsen. Kulan fortsatte och träffade en skidåkare som kom fram i en kurva längre bort längs vägen. Skottet träffade i bröstet, så illa att han avled, sannolikt omedelbart.

 

Stöd av hundförare

Förhören kom i mycket att handla om var skytt, älg och skidåkare befunnit sig när skottet föll. Under förhöret förklarade jägaren att hon varit noga med kulfånget, därför hade hon inte skjutit när kalven befann sig på vägen utan väntat tills den passerat och befann sig framför en kulle.

Hennes berättelse stöddes av den rutinerade hundförare som var med vid händelsen. Han förklarade att han såg mark ovanför älgens rygg när skottet föll. Och han svarade omedelbart ja när han fick frågan om han skulle skjutit i samma situation.

Detsamma gjorde jaktvårdskonsulent Elias Turesson som varit på platsen och granskat förhållandena.

Det här är en fullständigt osannolik händelse som inte skulle kunna inträffa. Jag förstår att jägaren, med utgångspunkt från var älgen befann sig, tyckte att kulfånget var tillräckligt, sa Elias Turesson.

Under sin slutplädering konstaterade åklagaren Marcus Sjöstrand att jägaren var omdömesgill och att det som inträffat var en olycka. Men det innebär inte att jägaren fritas från ansvar.

Många intressen ska samsas i vår natur. Allemansrätten är viktig och jakten likaså. Jag är inte ute efter att på något sätt komma åt jakten som sådan. Men det är viktigt att klarlägga var ansvaret ligger vid en sådan här händelse, sa Sjöstrand.

Han var mycket tydlig med hur han såg på händelsen. Skottet lossades mer eller mindre längs med vägen, där det inte fanns ett tillräckligt kulfång.

Därför bör den tilltalade dömas till villkorlig dom för vållande till annans död, hävdade åklagaren.

 

Tragisk olycka

Försvarsadvokaten Lars Cronqvist tryckte i sin plädering på de oklarheter som rådde.

Åklagaren har inte kunnat visa var älgen befann sig när den sköts. Det är också oklart exakt var min klient stod när hon sköt. Hon säger också att hon redan innan älgen kom bestämt att hon skulle vänta tills älgen passerat vägen innan hon sköt, eftersom det där fanns kulfång.

Lars Cronqvist betonade vad de erfarna jägarna som vittnat hade sagt: att de inte skulle ha tvekat att skjuta älgen om de varit i samma situation.

Han hänvisade också till tingsrättens dom där han tyckte att majoriteten gjort en bra analys av var älgen befunnit sig och vad som hänt.

Rätten ska ta ställning till om det fanns kulfång. Jag svarar ja på den frågan, och vittnen delar den uppfattningen. Det var en tragisk olyckshändelse som tyvärr inträffade den här dagen. Jag menar att tingsrättens dom ska stå fast och åtalet mot min klient ogillas, avslutade Lars Cronqvist.

Hovrättens dom kommer den 4 maj. 

 

Läs tidigare artiklar:

Jägare friad för skidåkares död

Friande dom mot älgjägare överklagas

Älgjägare i hovrätten i april

Dödsskjutning prövas i hovrätten

Skribent

Svensk Jakt

webbredaktionen@svenskjakt.se

Andra läser också

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Mina artiklar
Provläs Svensk Jakt digitalt
Bläddra i senaste numret
Här kan du annonsera vapen
Annonstorget med allt från hundar till jaktvapen
Drömjakt
Här finns någonstans att jaga
Gott från vilt
Tips på hur du lagar vilt på bästa sätt
Skriv en debattartikel
Här förs debatten i Jägarsverige
Vi testar – på riktigt!
Svensk Jakts tester kan du lita på

Senaste från Annonstorget

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev

Samtidigt på JaktPlay

Svensk Jakt på Instagram