lördag 24 oktober

Publicerad 22 maj 2014 - 08:50

Kritik mot valberedningens förslag – motförslag väntas från varglänen

K G Abramsson vill inte kommentera hur valberedningen diskuterat internt men deras förslag har mött kritik i varglänen. Foto: Anja Kjellsson

Jägareförbundets valberedning är klar med sitt arbete inför årsstämman, men i förslaget till representanter i förbundsstyrelsen finns ingen från varglänen .
– Inte bra, det här måste rättas till, säger Karl-Evert Hellsén, ordförande för länsföreningen i Gävleborg.

Tre nya ledamöter föreslås ta plats i förbundsstyrelsen. Men ingen av dem är från det så kallade vargbältet.
Den 14 och 15 juni håller Jägareförbundet sin årsstämma i Isaberg, Hestra, i Jönköpings län. Valberedningen är nu klar med sitt arbete inför stämman, och det väntas bli en del förändringar i förbundsstyrelsen om stämman klubbar valberedningens förslag.
Den kanske mest oväntade förändringen är att valberedningen inte föreslår omval av Torbjörn Larsson, östra valregionen. Hans tid i styrelsen går ut i år, men i stället för omval föreslår valberedningen nyval och att Cecilia Wennerholm, 39 år, tar över som styrelseledamot.
Cecilia Wennerholm är jurist, bosatt i Djursholm och driver tillsammans med två andra kvinnor en advokatbyrå inriktad mot finanssektorn. Tidigare har hon bland annat arbetat på Finansinspektionen.

Jurist från norr
Kristina Gustafsson från norra valregionen har avsagt sig omval. Anders Iacobaeus, 68 år från Umeå, föreslås gå in i förbundsstyrelsen i hennes ställe. Iacobaeus var fram till pensionering domstolschef i Hovrätten för övre Norrland.
I västra valdistriktet har en styrelseplats varit vakant sedan ett år tillbaka, då Stefan Lindskog lämnade förbundsstyrelsen. Den tillsätts nu med Henrik Treschow, föreslår valberedningen.
Henrik Treschow, 67 år från Lund, var ordförande i Sveriges Jordägareförbund mellan åren 2007 till 2013.
Björn Sprängare föreslås bli omvald till ordförande för ytterligare ett år. 

Ingen från vargbältetTorbjörn Larsson
Torbjörn Larsson är kritisk till att förbundsstyrelsen nu kommer sakna representation från det så kallade vargbältet.
– Jag och Stefan (Lindskog, reds. anm.) ersätts med en ledamot från Stockholm och en ledamot från Skåne. De är kompetenta och jag står gärna åt sidan för att släppa in en kvinna i styrelsen, men i och med det här förslaget kommer det inte finnas någon i styrelsen som lever nära vargarna och med den problematik som finns inom vargbältet. Det är synd. Valberedningen borde ha tänkt ett varv till och de hade också kunnat vara lite smidigare och inte komma med detta i sista minuten, säger Torbjörn Larsson.
Han är noga med att påpeka att det inte är några ”hard feelings” gentemot dem som förslås gå in i stället för honom och Stefan Lindskog.
K G Abramsson är valberedningens ordförande.

Hur har ni resonerat i ert arbete?
– Om du tror jag ska berätta hur vi diskuterat internt kan jag inte hjälpa dig, säger han.
K G Abramsson framhåller att det finns en tydlig beställning från bland annat medlemmarna och länsföreningarna att inte minska antalet kvinnor i styrelsen.
– Vi lägger ett pussel utifrån den kompetenskatalog som länsföreningarna sagt sig gilla. Nu förlorade vi den juridiska kompetensen när Stefan Lindskog hoppade av, vilket var både oväntat och olyckligt och det är där vår andra nykomling Anders Iacobaeus kommer in i bilden med sin erfarenhet från domstolsväsendet samt erfarenhet från internationellt arbete, säger K G Abramsson och tillägger:
– Vi kan dock inte lösa alla kompetenser.

Vilka kompetenser prioriterar ni?
– Det kan du se i valberedningens förslag.

Det finns kritik över att ingen från vargbältet föreslås få en plats i styrelsen?
– Jag kan förstå att det finns en symbolik att vi tar en person från vargbältet. Men jag tror man ska avvakta förbundsstämman innan man drar i snöret.
K G Abramsson säger också att rovdjurskompetens redan finns i styrelsen, främst i form av Torbjörn Lövbom från Västerbotten.
Karl-Evert HellsénKarl-Evert Hellsén, länsordförande i Gävleborg, är kritisk till att ingen representation från något av varglänen kommer finnas med i styrelsen om valberedningens förslag går igenom.
– I en styrelse på nio ledamöter borde det finnas med en person från vargbältet. Det här förslaget är inte bra alls och måste rättas till på något sätt, säger han.
Det innebär att valberedningens förslag kan komma att mötas med motförslag på förbundsstämman. Detta i syfte att få in en ledamot från något av de så kallade varglänen i förbundsstyrelsen.

Skribent

Daniel Sanchez

daniel.sanchez@svenskjakt.se

Andra läser också

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Mina artiklar
Här kan du annonsera vapen
Annonstorget med allt från hundar till jaktvapen
Drömjakt
Här finns någonstans att jaga
Provläs Svensk Jakt digitalt
Bläddra i senaste numret
Gott från vilt
Tips på hur du lagar vilt på bästa sätt
Skriv en debattartikel
Här förs debatten i Jägarsverige
Vi testar – på riktigt!
Svensk Jakts tester kan du lita på

Senaste från Annonstorget

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev

Samtidigt på JaktPlay

Svensk Jakt på Instagram