tisdag 26 oktober

Publicerad 20 februari 2015 - 13:51

Kräver att orättvisan stoppas

Mikael Samuelsson, ordförande för Jägareförbundet i Norrbotten, är upprörd över hur Conny Lundmarks dispensansökan behandlats. Han kräver nu att landshövdingen i Norrbotten griper in. Foto: Lars-Henrik Andersson

Nu kräver Jägareförbundet i Norrbotten ett stopp för diskrimineringen av rullstolsburna jägare och vill att landshövdingen träder in.

Svensk Jakt har i flera artiklar skrivit om rullstolsburne jägaren Conny Lundmark från Norrbotten som inte fick dispens för att med hjälp av terrängfordon jaga samma vilt som gående personer. Enligt lagen får han som handikappad med fyrhjuling bara jaga sju viltarter. Ska han jaga fler viltarter, till exempel fågel och hare måste han söka dispens. Länsstyrelsen i Norrbotten sade nej till Connys dispensansökan.
I Örebro resonerar länsstyrelsen på ett annat sätt.
– Här har man alltid varit generös och agerat korrekt. Jag är rullstolsburen sedan 30 år tillbaka och har kunnat fortsätta jaga tack vare att jag fått dispens, säger Christer Hanström som bor i Pålsboda, söder om Örebro.

På pass i bilen
Han får jaga från bilen, dock inte när motorn är igång eller när fordonet är i rörelse. Han ska också ha kontakt med en person som kan hjälpa till vid ett eventuellt eftersök.
– Jag sitter på pass i bilen. Det blir mest rådjur och hjort som jag jagar, och en och annan räv, säger Christer Hanström.
Enligt länsstyrelsens beslut får Christer Hanström också jaga vilda fåglar, mård, iller, bäver samt skogshare. Det får inte Conny Lundmark.
– Jag tror inte länsstyrelsen i Norrbotten har rätt att neka honom jaga de villebråden. Det är viktigt att som funktionshindrad kunna bibehålla livskvalitén och inte berövas möjligheten att jaga vissa villebråd bara för att man fått en skada. Jag tror det handlar om prestige och det gör mig förbannad, säger Christer Hanström.

Samma för alla
Rikard Södergren är engagerad i Jägareförbundets projekt Jakt för alla. Han tycker inte att länsstyrelserna ska sitta på avgörandet. Idag får en funktionshindrad jägare dispens länsvis, eller till och med endast för jaktområdet, vilket gör det svårt att jaga som gäst i andra län eller andra jaktområden.
– Samma regler ska gälla för alla jägare och är du funktionshindrad ska du kunna jaga enligt jakttidtabellen. Allt annat är bara dumheter. Sådana här grejer som länsstyrelsen i Norrbotten ägnar sig åt skapar bara misstro mot myndigheter, säger Rikard Södergren.
Han ställer sig frågan om det ändå inte handlar om diskriminering eftersom länsstyrelsen säljer jaktkort på ripa på statens mark. Och det kan du alltså inte köpa om du är rullstolsburen jägare och måste jaga med hjälp av terränggående fordon.

Länsordförande upprörd
Mikael Samuelsson, ordförande för Jägareförbundet i Norrbotten, är mycket upprörd över situationen och att lagen tolkas olika.
– Jägareförbundet Norrbotten kräver nu att landshövdingen Sven-Erik Österberg stoppar denna diskriminering av exempelvis rullstolsburna jägare och skyndsamt ger dispens. Vi förväntar oss att våra folkvalda politiker beslutar om de ändringar som krävs av förordningar och föreskrifter så att denna olikhet inför lagen en gång för alla upphör. Vi förväntar oss också att möjligheterna att bedriva jakt för denna utsatta grupp gäller inom hela rikets gränser, säger Mikael Samuelsson.

Skribent

Marie Gadolin

marie.gadolin@svenskjakt.se

Kommentera artikeln

Vad tycker du? Här kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Du behöver skapa ett konto och logga in först.
Tänk på att hålla god ton, inte byta ämne och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.
Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort.
Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen Svenskjakt.se.

Visa kommentarer

Andra läser också

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Så maxar du Svensk Jakts app

Mest läst

Mina artiklar
Provläs Svensk Jakt digitalt
Bläddra i senaste numret
Vi testar – på riktigt!
Svensk Jakts tester kan du lita på
Drömjakt
Här finns någonstans att jaga
Gott från vilt
Tips på hur du lagar vilt på bästa sätt
Här kan du annonsera vapen
Annonstorget med allt från hundar till jaktvapen
Skriv en debattartikel
Här förs debatten i Jägarsverige

Senaste från Annonstorget

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev

Samtidigt på JaktPlay

Svensk Jakt på Instagram