torsdag 4 juni

Publicerad 18 december 2015 - 09:39

Klartecken för vargjakten

Naturvårdsverket ger grönt ljus för licensjakt på varg enligt länsstyrelsernas beslut. Foto: Olle Olsson

Naturvårdsverket har överprövat de överklagade besluten om licensjakt på varg i Gävleborgs, Örebro, Värmlands, Dalarnas och Västmanlands län. Bedömningen är att samtliga beslut uppfyller kraven i jaktförordningen och licensjakten på varg kan starta den 2 januari 2016. Totalt får 46 vargar skjutas.

I den regionaliserade rovdjursförvaltningen kan beslut om licensjakt på varg fattas av länsstyrelserna i mellersta Sverige då antalet vargar överstiger förvaltningsområdets miniminivå. Besluten som fattades av Gävleborgs, Örebro, Värmlands, Dalarnas och Västmanlands län har överklagats till Naturvårdsverket som nu prövat besluten.
Gunilla Ewing Skotnicka, Naturvårdsverket.– Vi har noga gått igenom de överklagade besluten och bedömer att de följer de regler som finns och att de uppfyller samtliga kriterier för licensjakt. Vi kan även se att länsstyrelserna har samverkat inför besluten, vilket är viktigt eftersom det ger en överblick, säger Gunilla Ewing Skotnicka, chef för sektionen art- och områdesskydd, i ett pressmeddelande.

Fem kriterier
Det är fem kriterier som ska vara uppfyllda för att beslut om licensjakt ska kunna fattas: jakten ska ha ett tydligt syfte utan andra lämpliga lösningar, jakten ska inte försvåra för gynnsam bevarandestatus för vargstammen, jakten ska vara lämplig med hänsyn till stammarnas storlek och sammansättning samt ske selektivt och under strängt kontrollerade förhållanden.
– Länsstyrelserna visar i sina beslut att det finns ett tydligt syfte med jakten och att det saknas annan lämplig lösning. Vargstammen i Sverige har gynnsam bevarandestatus och antalet vargar som får skjutas vid årets jakt påverkar inte detta, säger Gunilla Ewing Skotnicka.
Vidare bedömer Naturvårdsverket att antalet vargar i besluten är en begränsad mängd med hänvisning till bevarandestatusen och syftet med jakten.
Vargstammen omfattar enligt det senaste inventeringsresultatet 415 vargar.

Särskild hänsyn
Jakten ska vara selektiv. Det innebär att jakten endast får ske i utpekade områden och att revir med känd etablering av genetiskt viktiga vargar inte omfattas av jakten.
Länsstyrelserna har utöver det beslutat att avlysa jakten om en genetiskt viktig varg uppehåller sig i jaktområdet, för att säkerställa att den inte skjuts. Naturvårdsverket ställer dessutom krav på att jakten ska avlysas redan om det är sannolikt att en genetiskt viktig varg uppehåller sig i jaktområdet. Det beror bland annat på hänsyn till den nya varg från Finland eller Ryssland som nyligen har lämnat spår i södra renskötselområdet.
Villkoren är viktiga för att jakten ska ske selektivt och under strängt kontrollerade former, avslutar Naturvårdsverket sitt pressmeddelande.

Skribent

Marie Gadolin

marie.gadolin@svenskjakt.se

Andra läser också

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Mina artiklar
Skriv en debattartikel
Här förs debatten i Jägarsverige
Drömjakt
Här finns någonstans att jaga
Gott från vilt
Tips på hur du lagar vilt på bästa sätt
Provläs Svensk Jakt digitalt
Bläddra i senaste numret
Här kan du annonsera vapen
Annonstorget med allt från hundar till jaktvapen
Vi testar – på riktigt!
Svensk Jakts tester kan du lita på

Senaste från Annonstorget

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev

Samtidigt på JaktPlay

Svensk Jakt på Instagram