onsdag 19 maj

Publicerad 15 maj 2013 - 16:14

Jaktvårdsförening söker skadestånd – på grund av varg

Vintjärns jaktvårdsförening utanför Falun har begärt skadestånd av staten för jaktbortfall, eftersom man på grund av vargetablering i området inte har kunnat jaga och på så vis förlorat pengar.
Vi skickade in kravet till staten för vi får vår jakt inskränkt på grund av de på oss påtvingade vargarna, säger föreningens ordförande Anders Forsman till Dalarnas Tidningar.

 

I skadeståndsansökan skriver föreningen att de sedan en tid tillbaka inte kan jaga som de brukar sedan Korsåreviret etablerat sig i deras direkta närhet.

Jakten är motorn i föreningen, älgjakten är starkt traditionsbunden och tappar vi fler medlemmar så kan föreningen dö ut, säger Anders Forsman till DT.

Eftersom föreningen anser att vargen är statens vilt som de blivit påtvingade, yrkar de på ett skadestånd på 30.000 kronor om året till föreningen. Det för att de ska kunna hålla i gång verksamheten, arrendekostnader och kompensation för jaktbortfall.

Samtidigt yrkar de på att var och en av föreningens 32 medlemmar, ska ersättas med 50.000 kronor per år för det lidande, olägenheter och bortfall av älgkött som de menar att vargen har orsakat.

Det är en stor kostnad för de som vill söka nytt medlemskap i andra orter och jaga runt i Mälardalen i stället. Det innebär resor och ett mycket dyrare jaktarrende, säger Anders Forsman till DT.

Skadeståndsansökan skickades in för ungefär ett halvår sedan, och ärandet har nu överlämnats till Justitiekanslern för handläggning. Anders säger att han är ganska tveksam till att de kommer få något skadestånd.
Jag har svårt att tro det, men vi kan ju alltid hoppas. I alla fall kanske vi rör om lite i grytan, säger Anders Forsman till Dalarnas Tidningar.

Skribent

Svensk Jakt

webbredaktionen@svenskjakt.se

Andra läser också

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Mina artiklar
Vi testar – på riktigt!
Svensk Jakts tester kan du lita på
Här kan du annonsera vapen
Annonstorget med allt från hundar till jaktvapen
Drömjakt
Här finns någonstans att jaga
Skriv en debattartikel
Här förs debatten i Jägarsverige
Provläs Svensk Jakt digitalt
Bläddra i senaste numret
Gott från vilt
Tips på hur du lagar vilt på bästa sätt

Senaste från Annonstorget

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev

Samtidigt på JaktPlay

Svensk Jakt på Instagram