onsdag 17 augusti

Publicerad 15 maj 2013 - 15:25

Jakt på vildsvin blir allt märkligare

Jakten på vildsvin i södra Sverige tar sig allt märkligare uttryck. Nu planeras jakter med så kallat folkadrev i månadsskiftet april-maj. Från Jägareförbundets sida är beskedet entydigt: ur etisk synpunkt helt förkastligt.

 

Jaktvårdskonsulent Elias Turesson i Kronobergs län har fått förfrågningar från jägare om vad som gäller för att arrangera jakt på vildsvin med drevkedja om våren. Han tror också att det åtminstone i något fall har genomförts sådana jakter.

Jag kan inte göra annat än avråda. Ur juridisk synvinkel är det tveksamt att stressa viltet under deras känsligaste period. Ur etisk synpunkt är det helt förkastligt, säger Elias Turesson.

 

Långt utanför reglerna

Riksjaktvårdskonsulent Daniel Ligné häpnade när han informerades om vilken sorts jakt som planerades i södra Sverige.


Daniel Ligné

 Att sätta igång en drevkedja i april-maj ligger riktigt långt utanför de etiska reglerna, säger han.

Jägareförbundet har under många år arbetat tillsammans med orienteringsförbundet för att få bort ofoget med stora orienteringstävlingar under våren, då viltet är som mest känsligt för störningar. Och enligt Daniel Ligné har man nått långt i det arbetet.

 Att jägarna själva skulle jaga med drevkedja under samma tid är något man knappast skulle kunnat tänka sig, säger Daniel Ligné.

En drevkedja som går igenom ett område stör inte bara vildsvin, utan också älg, rådjur och hjort. Älgar som är på väg att kalva eller som nyss har kalvat är mycket störningskänsliga.

 

Sent födda ungar

Undersökningar som gjorts visar att hondjur kan stötas iväg mycket långt från sina ungar om de utsätts för kraftiga störningar.

Risken finns att de inte kommer tillbaka i tid. Dessutom ökar risken för att ungarna blir tagna av rovdjur, säger Daniel Ligné.

Det finns också tecken som tyder på att vildsvinen fött sina ungar senare den här våren, vilket innebär att risken för att en sugga som har kultingar i boet skjuts bort. Då går små hjälplösa djur en plågsam död till mötes.

 

Ineffektiv jakt

Vid sidan av etiken är drevjakter om våren också tveksamt ur juridisk synvinkel. Jaktlagens paragraf 27 reglerar att jakt ska bedrivas så att vilt inte utsätts för onödigt lidande.


Elias Turesson

Det gäller både för vildsvinen och för annat vilt som skulle störas. Till exempel dröjer det inte särskilt länge innan älgkorna börjar kalva, säger Elias Turesson.

Han ifrågasätter också nyttan med att jaga vildsvin med folkadrev.

De som sysslat lite med vildsvinsjakt vet hur svårt det är att få ut dem ur tätningarna. Det kan vara svårt om man har hundar till hjälp, om människor ska stöta ut dem kan det vara närmast omöjligt.

Nej, vid den här tiden ska jakten bedrivas på och intill produktionsåkrarna. Då gör jägarna en insats för att minska skadorna på jordbruket utan att tubba på etiken, säger Elias Turesson.

 

 

Vad tycker du? Delta i debatten!

Vad tycker du om de planerade drevjakterna på vildsvin? Skriv en insändare högst 3.000 tecken inklusive mellanslag och mejla den till debatt@svenskjakt.se

Tänk på att uppge namn och adress, oavsett hur du signerar insändaren.

Skribent

Svensk Jakt

webbredaktionen@svenskjakt.se

Kommentera artikeln

Vad tycker du? Här kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Du behöver skapa ett konto och logga in först.
Tänk på att hålla god ton, inte byta ämne och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.
Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort.
Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen Svenskjakt.se.

Visa kommentarer

Andra läser också

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Mina artiklar
Provläs Svensk Jakt digitalt
Bläddra i senaste numret
Vi testar – på riktigt!
Svensk Jakts tester kan du lita på
Här kan du annonsera vapen
Annonstorget med allt från hundar till jaktvapen
Gott från vilt
Tips på hur du lagar vilt på bästa sätt
Skriv en debattartikel
Här förs debatten i Jägarsverige
Drömjakt
Här finns någonstans att jaga

Senaste från Annonstorget

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev

Samtidigt på JaktPlay

Svensk Jakt på Instagram