måndag 8 mars

Publicerad 6 oktober 2015 - 12:16

Jägareförbundet: ”Utredningar stödjer fortsatt vargjakt”

Torbjörn Lövbom, ordförande i Svenska Jägareförbundets rovdjursråd. Foto: Lars-Henrik Andersson

– Utredningen som skulle ge mer vetenskaplighet till vargförvaltningen säger i princip samma sak som alla tidigare forskarresultat. Detta visar att vi har allt underlag som fordras, nu behövs det vargförvaltning, säger Torbjörn Lövbom ordförande för Svenska Jägareförbundets rovdjursråd, i ett pressmeddelande.

Naturvårdsverket offentliggjorde idag utredningen om hur många vargar det krävs för gynnsam bevarandestatus. Den viktigaste slutsatsen är att forskargrupperna är eniga om att vargstammens har en gynnsam bevarandestatus. Men Naturvårdsverket har också gett forskarna i uppgift att föreslå mål för stammens storlek. 
– Den naturvetenskapliga forskningen ska enbart stå för vetenskapliga bedömningar. Eftersom djuren påverkar landsbygdens näringar, jaktutövningen och inte minst många människors livskvalitet negativt är detta en samhällsfråga, säger Torbjörn Lövbom.
– Därför är det politikens roll att sätta mål, annars åsidosätter man demokratin, fortsätter han.

Ingen skillnad
Naturvårdsverket har tidigare beslutat att det krävs 270 vargar för att uppnå gynnsam bevarandestatus. Skillnaden mellan 300 och 270 och är så liten att man kan säga att det är samma nivå, konstaterar Jägareförbundet.
Invandringsbehovet av vargar är också samma som i gällande riksdagsbeslut. Det är bra att verket vill arbeta med vargstammens genetik eftersom det innebär att Sverige kan hysa en mindre vargstam, fortsätter förbundet.
– Men denna utredning har inte tillfört något nytt. Vi hoppas nu att regeringen inser att beslutsunderlaget för vargförvaltningen är mer än välunderbyggt och att inga nya utredningar krävs. Det som behövs nu är vargförvaltning, det vill säga jakt, vilket också forskarna understryker som mycket viktigt i sina rapporter, säger Torbjörn Lövbom i pressmeddelandet.

Högst 150 vargar
”Svenska Jägareförbundet har i många år sagt att 200 vargar varav högst 150 i Sverige är tillräckligt för att nå gynnsam bevarandestatus för varg. Den nivån är en avvägning mellan de vetenskapliga kraven för vargstammens välbefinnande och den påverkan vargen har på alla de människor som måste leva med vargarna i sin vardag.
Svenska Jägareförbundet kommer inom kort kontakta regeringen för att diskutera hur vi kan bidra till en vargförvaltning som garanterar både vargarnas och landsbygdsintressenas överlevnad”, avslutar förbundet sitt pressmeddelande.

Skribent

Olle Olsson

olle.olsson@svenskjakt.se

Andra läser också

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Mina artiklar
Skriv en debattartikel
Här förs debatten i Jägarsverige
Vi testar – på riktigt!
Svensk Jakts tester kan du lita på
Drömjakt
Här finns någonstans att jaga
Provläs Svensk Jakt digitalt
Bläddra i senaste numret
Gott från vilt
Tips på hur du lagar vilt på bästa sätt
Här kan du annonsera vapen
Annonstorget med allt från hundar till jaktvapen

Senaste från Annonstorget

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev

Samtidigt på JaktPlay

Svensk Jakt på Instagram