måndag 26 juli

Publicerad 15 maj 2013 - 15:52

Jägareförbundet står fast i vargfrågan

Naturvårdsverket försöker få med jägarorganisationerna i arbetet att förstärka vargstammens genetik. Men Jägareförbundet står fast vid sina krav för att delta i den genetiska förstärkningen.

För att det ska vara möjligt för Svenska Jägareförbundet delta i arbetet med den genetiska förstärkningen krävs att följande kriterier är uppfyllda:

Vi vill ha en paketlösning runt vargen. Denna ska innehålla jakt, enkla och snabba beslut kring skyddsjakt, regional förvaltning och kompensationsåtgärder, säger Björn Sprängare, ordförande för Svenska Jägareförbundet.

Torbjörn Lövbom.

Svenska staten måste också i handling visa att den vill genomföra och påbörja en minskning av vargstammen för att i första hand komma ner till regeringens tolkning för gynnsam bevarandestatus, 180 vargar. Vi vill även se en plan för hur detta ska genomföras och när vi ska nått ner till 180 vargar, fortsätter Torbjörn Lövbom, ordförande i Svenska Jägareförbundets rovdjursråd.

150 vargar räcker
Jägareförbundets tolkning är att det räcker med 150 vargar i Sverige. Tillsammans med den norska vargstammen på cirka 50 djur och den genetiska förbättring som skett och planeras så uppfylls kraven på livskraftig stam.

Det är först när följande åtgärder är på plats som förtroendet för rovdjurspolitiken kan börja öka. När det finns ett förtroende för den förda politiken i jägarleden skapas också möjligheter för oss som förbund att delta i arbetet. Utan jägarnas medverkan är en fungerande rovdjursförvaltning omöjlig att genomföra, konstaterar Björn Sprängare.

Svenska Jägareförbundet saknar dessutom en socioekonomisk konsekvensanalys som är avgörande för en långsiktigt hållbar rovdjursförvaltning.

 

Läs även:

Anmärkningsvärd debattartikel av vargtjänsteman

Skribent

Svensk Jakt

webbredaktionen@svenskjakt.se

Andra läser också

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Mina artiklar
Gott från vilt
Tips på hur du lagar vilt på bästa sätt
Här kan du annonsera vapen
Annonstorget med allt från hundar till jaktvapen
Provläs Svensk Jakt digitalt
Bläddra i senaste numret
Vi testar – på riktigt!
Svensk Jakts tester kan du lita på
Drömjakt
Här finns någonstans att jaga
Skriv en debattartikel
Här förs debatten i Jägarsverige

Senaste från Annonstorget

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev

Samtidigt på JaktPlay

Svensk Jakt på Instagram