onsdag 7 december

Ingen utökad skyddsjakt på varg

Naturvårdsverket ser ingen möjlighet till någon utökad skyddsjakt på varg. Det är kontentan av svaret som verket idag lämnar till regeringen.
Naturvårdsverket förslag går därmed stick i stäv med vad regeringen tidigare utlovat.

Svensk Jakt Publicerad 15 maj 2013 - 16:29

Naturvårdsverket skriver i ett pressmeddelande att en viktig utgångspunkt för förslaget är art- och habitatdirektivet vars syfte är att säkerställa den biologiska mångfalden inom EU:s medlemsländer. Beslut om jakt på rovdjur får inte strida mot direktivet.

Art- och habitatdirektivet har en avgörande betydelse för vilket utrymme som finns för jakt på rovdjur. Vår bedömning är att direktivet inte ger något nämnvärt ökat utrymme jämfört med den skyddsjakt på rovdjur som skett under tidigare år. När det gäller varg har regeringen infört bestämmelser som innebär att det endast är jakt med skyddsmotiv som kan tillåtas under 2012. Liksom tidigare är det behovet av skyddsjakt som påverkar skyddsjaktens omfattning, säger Ruona Burman, viltsamordnare på Naturvårdsverket.

Skyddsjakt på myndigheters eget initiativ
Naturvårdsverket redovisar ett förslag till en modell där Naturvårdsverket kan fatta beslut om skyddsjakt på rovdjur även om en ansökan inte har kommit in. Sådana beslut om skyddsjakt på myndigheternas initiativ ska i vissa fall kunna fattas även om någon skada ännu inte har skett. Det förutsätter dock att det råder stor sannolikhet för att det kommer att inträffa allvarliga skador.

Syftet med förslaget är att förebygga skador i ett tidigt skede. Det betyder, precis som tidigare, att det är behovet av skyddsjakt som avgör hur många rovdjur som får fällas. Möjligheten kan vara betydelsefull i vissa situationer men kommer sannolikt att kunna användas i begränsad omfattning. Enligt modellen ska rätten att besluta om en sådan skyddsjakt kunna överlåtas till länsstyrelsen, framhåller Naturvårdsverket.

 

Går emot regeringen


Eskil Erlandsson.

Naturvårdsverket förslag att inte utöka skyddsjaktmöjligheten på varg går därmed stick i stäv med vad regeringen tidigare utlovat.

Landsbygdsminsiter Eskil Erlandsson (C) utlovade tvärtom utökad skyddsjakt vid en pressträff den 17 augusti.

Skyddsjakten ska kunna bedrivas som licensjakt, men det ska grundas på skyddskäl. Skyddsjakten kommer också att utökas till att omfatta grupper av vargar, inte enbart enskilda individer, sade Eskil Erlandsson.

 

Regeringen kommer att ta ställning

Det är regeringen som fattar beslut om Naturvårdsverkets förslag ska genomföras eller inte.

Jag ska noga studera och analysera Naturvårdsverket redovisning, som nu kommer att remitteras till berörda myndigheter och organisationer. Därefter kommer ett remissmöte att hållas där instanserna får möjlighet att lämna sina synpunkter på förslagen. Regeringen kommer sedan att ta ställning till frågans fortsatta hantering, säger miljöminister Lena Ek (C) i ett pressmeddelande.

 

Till TT säger miljöministern att hon i nuläget inte vill uttala sig specifikt om förslaget från Naturvårdsverket. Hon säger dock att det viktigaste fortfarande är att förhindra att vargfrågan tas över av EU.

Det akuta hotet är att allting hamnar i EU-domstolen. Då tappar vi balansen i den politik vi försöker föra och vi riskerar också att förlora allt vad regional förvaltning heter. Mitt jobb är nu att förhandla om detta med EU-kommissionen. Det blir inget lätt jobb, säger Ek till TT.

Hon är medveten om att det finns invändningar både från betraktar- och brukarhåll, från miljöorganisationer och jägare.

Jag förstår att det pågår en diskussion. Men precis som tidigare ska vargpolitiken bygga på en balanserad avvägning mellan olika intressen, säger hon.

Hon vill heller inte spekulera i vad utfallet skulle bli om förslaget blir verklighet.

Det är omöjligt att säga i dag, säger Lena Ek till TT.

 

Fler artiklar:

Jägareförbundet: Bidde inte ens en tumme

Kommentera artikeln

Vad tycker du? Här kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Du behöver skapa ett konto och logga in först.
Tänk på att hålla god ton, inte byta ämne och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.
Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort.
Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen Svenskjakt.se.

Visa kommentarer

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Mina artiklar

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev

Svensk Jakt på Instagram