måndag 8 mars

Publicerad 15 maj 2013 - 16:57

Ingen förlängd dispens för äldre vapenskåp

Rikspolisstyrelsen avslår Jägareförbundets, Skyttesportförbundet och Pistolskytteförbundets begäran om en ändring att även säkerhetsskåp som provats och godkänts enligt den norm som gällde före 1992 även fortsättningsvis ska utgöra ett lika säkert förvaringsutrymme för vapen.

Förbunden menar att skåp som godkänts före 1 juli 1992 inte är sämre än de säkerhetsskåp som godkänns enligt dagens normer och att vapenförvaring i de äldre skåpen därför är lika säker som i dagens säkerhetsskåp.

Förbunden skriver i sin begäran att det är låsen som skiljer tidigare skåp från de modernare. Det har dock ingen praktisk betydelse enligt förbunden eftersom det inte är låsen som är skåpens svaga punkter. Förbunden framhäver att säkerhetsskåp regelmässigt öppnas på sidan eller på baksidan vid de inbrott som inträffat eftersom det går betydligt snabbare jämfört med att manipulera skåpens lås.

 

Stora olikheter

Rikspolisstyrelsen anser däremot att det finns stora olikheter på äldre säkerhetsskåps konstruktioner och att dessa inte är testade på samma sätt som dagens certifierade skåp och att en ändrig av föreskrifterna enligt förbundens förslag därför skulle riskera en sänkning av lägsta säkerhetsnivån för vapenförvaring.

Jägareförbundet är besviket över Rikspolisstyrelsens beslut. Enligt förbundets jurist Ola Wälimaa ska förbundet titta närmare på beslutet och då avgöra om det finns anledning att överklaga till regeringen.

Skribent

Svensk Jakt

webbredaktionen@svenskjakt.se

Andra läser också

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Mina artiklar
Gott från vilt
Tips på hur du lagar vilt på bästa sätt
Vi testar – på riktigt!
Svensk Jakts tester kan du lita på
Drömjakt
Här finns någonstans att jaga
Här kan du annonsera vapen
Annonstorget med allt från hundar till jaktvapen
Skriv en debattartikel
Här förs debatten i Jägarsverige
Provläs Svensk Jakt digitalt
Bläddra i senaste numret

Senaste från Annonstorget

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev

Samtidigt på JaktPlay

Svensk Jakt på Instagram