onsdag 7 december

Idag tas Naturvårdsverket bort ur överprövningskedjan

Idag, den 20 juni, träder ändringarna i jaktförordningen i kraft och överprövningar av jakt på skyddade djur går till förvaltningsrätterna och inte till Naturvårdsverket. Men extra medel har inte avsatts till domstolarna.

Daniel Sanchez Publicerad 20 juni 2016 - 10:17

I våras presenterade regeringen ett förslag där beslut om jakt på stora rovdjur skulle kunna överklagas till Förvaltningsrätten i Luleå, och idag träder det i kraft. Efter ett tidigare beslut var Naturvårdsverket högsta instans.
Av bara farten följde överprövningar av samtliga djur och fåglar som ingår i art- och habitatdirektivet samt fågeldirektivet med.
Den nya ordningen kom ganska plötsligt även för Förvaltningsrätten i Luleå, och beredningssamordnare Anna-Lena Sundqvist har förstått att rovdjursfrågan väcker mycket känslor.

Är ni förberedda för att bli Sveriges jaktdomstol?
– Det är möjligt att några av domarna redan har läst in sig på tidigare beslut, men vi är inte experter på jakt – vi är experter på att tillämpa lagen. Förvaltningsrätten i Luleå hanterar årligen 400-500 mål, som skiljer sig väldigt mycket åt, säger Anna-Lena Sundqvist beredningssamordnare vid Förvaltningsrätten i Luleå.

Har ni tilldelats några extra medel för att kunna handlägga dessa ärenden skyndsamt, så som regeringen beslutat?
– Regeringen har inte ansett att det bör tillföras några personalresurser, så vi får hoppas att det inte behövs. Vad vi har förstått så är de inte särskilt många domar, kanske ett 20-tal så kallade förtursmål som ska hanteras skyndsamt.

Men hur blir det med överprövningen av jakt på andra djur än stora rovdjur, till exempel skarv? Det är ytterligare ett antal ärenden.
– Som jag har uppfattat det kommer ärenden som inte gäller stora rovdjur att hanteras av närmaste förvaltningsrätt. Det vill säga: överklagar man ett beslut av länsstyrelsen i Stockholm kommer det att hamna hos Förvaltningsrätten i Stockholm, säger Anna-Lena Sundqvist, men tillägger också att det kan bli så att Luleå får ta även dessa ärenden.

På Naturvårdsverket menar Hanna Ek, jurist på sektionen för art- och områdesskydd att den arbetsbörda de nu lämnar över till förvaltningsrätten periodvis kan vara betungande.
– Det gäller framför allt vid tiden för licensjakt på varg och skyddsjaktsbeslut för skarv, säger Hanna Ek.

Naturvårdsverket kommer i fortsättningen att hantera överprövningar i fall med djur som inte är skyddade. Det kan gälla till exempel rådjur eller älg.

Kommentera artikeln

Vad tycker du? Här kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Du behöver skapa ett konto och logga in först.
Tänk på att hålla god ton, inte byta ämne och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.
Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort.
Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen Svenskjakt.se.

Visa kommentarer

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Mina artiklar

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev

Svensk Jakt på Instagram