fredag 19 april

Hur påverkar utfodring vildsvinens reproduktion?

En första storskalig pilotstudie av reproduktionen hos svenska vildsvin startas nu, finansierad av Jägareförbundets forskningstjuga.
Målsättningen är att få bättre kunskap om hur utfodringen påverkar vildsvinens reproduktion, säger viltforskaren Gunnar Jansson, verksam vid SLU:s forskningsstation Grimsö.

 

Forskningsprojektet kommer under 2013 att samla in material och data från ett stort antal gyltor och suggor som skjuts vid några större gårdar i södra Sverige.

Insamlingen gäller dels reproduktionsorgan, äggstockar och livmoder, som bland annat kan ge information om kullsstorlek hos dräktiga djur samt eventuella fruktsamhetsstörningar. Dels kommer man att samla in data över kroppsvikt, ålder samt maginnehåll. Dessa data kommer sedan att relateras till typ och mängd foder som används på respektive gård.

Förutom grundläggande data över faktiska kullstorlekar, kan projektets resultat belysa när på året kullar föds utöver den typiska perioden februariapril. Vi kan också få svar på frågor som ålder för könsmognad och sambanden med typ av foder på foderplatserna, säger Gunnar Jansson.


Resultat om ett år

I projektet ingår även professor Anne-Marie Dalin, som är huvudansvarig, samt veterinärerna Jonas Malmsten och Anna Malmsten vid avdelningen för reproduktion på SLU.

Resultaten väntas bli klara i början av 2014 och kan, enligt forskarna, bli ett viktigt underlag i den under senare år intensiva diskussionen kring utfodringens effekter.

I den debatten florerar en mängd olika uppgifter, varav en del mer eller mindre ogrundade rykten. Ett exempel: att det kan bli åttatio kultingar i kullarna, men när folk sett sådana grupper är det inte en sugga som fött alla, utan det handlar normalt om barnvaktande en stund av till exempel en systers eller dotters kultingar, säger Gunnar Jansson.

Det är väl känt att reproduktionsframgången varierar med exempelvis vårvinterns klimat, men projektets resultat kan ge bättre faktaunderlag vad gäller de svenska vildsvinens reproduktion.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev