söndag 1 augusti

Publicerad 15 maj 2013 - 16:12

Hoten mot jägarna: Sverige – en fristad för djurrättsterrorister

Den senaste utgåvan av Svensk Jakt Nyheter, nr 8, ägnas till stor del åt de hot som riktas mot jägare och jaktrelaterad verksamhet. Hoten mot jägare blir fler. Direkta aktioner mot anläggningar med jaktlig anknytning likaså. För jägarna något förhållandevis nytt, men för landets pälsdjursfarmare vardag. I Sverige härjar djurrättsaktivisterna mer eller mindre ostörda.

 

Johan Dalén, vd i Sveriges Pälsdjursuppfödares Riksförbund, har stor erfarenhet av djurrättsterrorism. Han berättar om hur en stor del av pälsfarmarna lever under ett konstant hot om sabotage och ödeläggelse och mordhot mot deras familjemedlemmar, utan att få något skydd av samhället.

Utan att göra några jämförelser i övrigt kan man konstatera att hoten mot jägarna från djurrättsaktivister blir allt fler. Jägare kartläggs och namn och adresser publiceras på Internet tillsammans med uppmaningar till läsaren att besöka dem med tändare och fogsvans. Jakttorn välts och jakter saboteras.

I början av maj brann det på flera jaktskyttebanor i trakterna av Borlänge. I mitten av samma månad eldhärjades en jakt­skytte­bana vid Falun, även den branden var anlagd.

 

Sverige mot strömmen


Johan Dalén

Johan Dalén är inte direkt förvånad. Vårt land har blivit en fristad för olaglig djurrättsaktivism. Medan sådan brottslighet sjunker ofta dramatiskt i våra grannländer och också i övriga Europa, går Sverige mot strömmen.

Sverige har en markant högre frekvens av sådana här brott än andra länder, och har haft det under en längre tid, säger Johan Dalén.

Under åren 20032010 rapporterades 341 allvarliga brott mot minkfarmare och deras familjer mordbränder, mordhot, skadegörelse och beskyddarverksamhet. Det är mest i värld­en. I Danmark, som har 20 gånger så många minkfarmare, anmäldes åtta liknande brott under samma period.

I Norge har man med tämlig­en små samordnade insatser minskat djurrättsbrottsligheten avsevärt. Nedan beskriver vi hur man gått tillväga i Norge, men arbetssättet och resultatet känns igen från många andra europeiska länder Finland, Spanien och Österrike till exempel.

I Sverige, däremot, har polisen ingen central enhet för utredning av den här brottsligheten.

När det gäller politisk extremism, motorcykelgäng, och andra typer av grov organiserad kriminalitet, så har svensk polis centrala enheter för utredning, så att man kan dra slutsatser av brott som begås på olika håll i landet. För djurrättsextremism är det en helt annan situation, säg­er Johan Dalén.

 

Hela artikeln finns att läsa i Svensk Jakt Nyheter. För att ta del av tidningen måste du vara medlem i Svenska Jägareförbundet.

 

Läs mer om hur du blir medlem här.

 

Läs fler artiklar från Svensk Jakt Nyheter:

Hoten mot jägarna: Tonen har hårdnat 

Hot mot jägare och rovdjurshandläggare

Skribent

Svensk Jakt

webbredaktionen@svenskjakt.se

Andra läser också

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Mina artiklar
Drömjakt
Här finns någonstans att jaga
Vi testar – på riktigt!
Svensk Jakts tester kan du lita på
Provläs Svensk Jakt digitalt
Bläddra i senaste numret
Här kan du annonsera vapen
Annonstorget med allt från hundar till jaktvapen
Gott från vilt
Tips på hur du lagar vilt på bästa sätt
Skriv en debattartikel
Här förs debatten i Jägarsverige

Senaste från Annonstorget

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev

Samtidigt på JaktPlay

Svensk Jakt på Instagram